Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två mycket välkomna miljarder

Företag och jobb är livsviktigt för Sveriges inlandsregioners framtid. Detta är också grunden för parollen i regeringsförklaringen - hela Sverige skall leva.

I går fick Inlandsinnovation AB definitivt ja av riksdagen att sätta igång sin verksamhet på allvar. Beslutet är mycket välkommet. Två miljarder kronor i riskvilligt kapital för långsiktiga investeringar går nu till Norrlands inland. Ett initiativ som främst Centerpartiet genom Maud Olofsson och Per Åsling har slagits hårt för.

Tillgången av riskkapital och framförallt såddkapital, kommer nu öka markant i våra inlandsregioner. Detta kan göra mycket för framväxten av nya företag samt för möjligheten att utveckla och att befintliga företag växer.

Behovet av den här sortens kapital är stort och helt nödvändigt. Kapitalet är viktigt för att stödja innovation och utveckling, men även för riskviljan bland övriga aktörer som exempelvis banker. Tillsammans med entreprenörskapet är detta basen för att bygga långsiktiga och livskraftiga företag.

På Dagens Industris (DI) ledarsida i måndags var man starkt kritisk till hela detta projekt. Det här förvånar. Vad skulle vara fel med att mer riskvilligt kapital tillförs?

För den enskilde entreprenören i inlandsregionerna är nog allt riskvilligt kapital välkommet, privat såväl som statligt. DI uttrycker också att det skulle saknas vettiga objekt att investera i och även antyds att Norrlands inland saknar potential.

Det är nu upp till inlandets alla entreprenörer att bevisa motsatsen för DI:s ledarsida. Det finns massor av skickliga entreprenörer i dessa regioner som helt säkert kommer anta utmaningen - och visa att inlandsregionerna visst har stor inneboende utvecklingskraft.

De två mycket välkomna miljarderna måste investeras klokt och på marknadsmässiga villkor. Direktiven är också att Inlandsinnovation AB skall styras utifrån dessa principer. Statligt riskkapital i samverkan med privat kapital är ett klokt tillvägagångssätt.

Nya metoder fritt från bidragsformer och traditionellt regionalpolitiska direktiv är mycket bra . Extra positivt för Jämtland är att Östersund blir basen för denna historiska satsning.

Med konkret handling ger nu regeringen bättre förutsättningar för utveckling i inlandsregionerna. I linje med parollen i regeringsförklaringen om att hela Sverige skall leva. Entreprenörskapet i inlandsregionerna får nu ökade möjligheter att utvecklas vidare. Företag och jobb ska vara en självklarhet även i dessa bygder.