Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två pallplatser för J/H när Folksam cup startade

Gry Abrahamsson-Gjersvold och Tua Dahlgren var länsnamnen för dagen när Folksam Cup startade på VM-stadion i Östersund.

– Jag är jättenöjd, sa Dahlgren efter sin tredjeplats i D16.

Dahlgrens klubb, arrangerande Spikbodarnas IK, var förstås extra glada över att hon slog till på hemmaplan – och inte minst när "Spikis" debuterade som riksarrangör.

Tua var 14 sekunder från segraren Moa Lundgren, Västerbotten som klarade den tekniska och tuffa banan bäst.

– Det var en rolig, men jättetuff bana. Dessutom ramlade jag i början, fick ont i benet. Sedan fick jag mjölksyra.

Den snirkliga och tempofyllda banan bjöd på sina utmaningar.

– Banan var rolig, men den var svårare nu än tidigare. Då klarade jag av den, men nu hade de ändrat den och så var det så löst i spåret.

Tredjeplatsen var ingen skräll, heller ingen överraskning. 16-åringen har svarat för en strålande säsong, med USM-medalj och seger i Ungdomsvasan.

Bakom Tua Dahlgren gjorde Stugutjejen Johanna Albertsson en stark insats. Hon verkade trivas bra i den omväxlande och utmanande banan och gick in som sjua.

En annan stabil ungdomsåkare är Gry Abrahamsson-Gjersvold. 15-åringen från Hammerdal har flera gånger visat sig ha kvaliteter av absoluta Sverigenivå.

Nu var hon ytterst nära att få till sitt skidlivs riktiga fullträff. Gry var blott en sekund bakom Linn Svahn, Västerbotten i D15.

Bästa länsåkare på pojksidan var Mörsils Måns Ohlsson, med en tolfteplats i D15. Själv var han dock självkritisk.

– Jag är inte så bra på den här typen av svängiga banor. Man måste vara smidig. Jag behöver stretcha mer. Just nu har jag för korta muskler, sa Måns.

Västerbotten lyckades bäst under fredagen med två segrar. Bäst intryck gjorde ändå Stockholms Axel Aflodal. Han brukar sopa banan med sina konkurrenter och gjorde det även nu.

Aflodal vann H15 med hela 21 sekunder – mycket starkt på den korta banan.

En blomma även till Spikbodarnas IK som trots det tråkiga vädret fick allt att flyta på bra. Den offensivt inriktade klubben är för övrigt en riktig raket på arrangörshimlen och debuterar i så här stora sammanhang.

Dessutom kommer det att bli en fortsättning. Svenska Skidförbundet har nämligen utsett "Spikis" till arrangör av Folksam Cup även 2015 och gett föreningen option på arrangemanget för 2016.

Fotnot: Folksam Cup fortsätter under helgen med prolog och jaktstart (lördag) samt med stafetter (söndag).