Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två skolor läggs ner enligt förslag

Högstadiet i Hallen och småskolan i Duved läggs ner och förskolan i Mattmar stängs igen. Det är några av förslagen som Åre kommuns skolpolitiker ska ta ställning till. Men först vill de ha en konsekvensbeskrivning som visar hur nedläggningarna drabbar elever och personal.

Åre kommun har lagt ner en rad skolor genom åren. Och nu kan det vara dags igen. Barn- och utbildningsnämnden har fått ett paket med elva förslag på hur man ska komma tillrätta med underskottet.

De flesta punkterna berör förskola och grundskola trots att det är gymnasieskolan som uppvisar största underskottet på cirka 5,4 miljoner kronor. Grundskolans underskott ligger på 1,2 miljoner kronor medan förskolan väntas gå plus med omkring 500 000 kronor.

Så här drabbas grundskola och förskola enligt åtgärdsplanen:

• Månsåsens förskola läggs ner.

• Storsjöodjurets förskola flyttar till Hallens skola

• Hallens skola behåller endast årskurs f-3 alternativt har kvar årskurs f-6 men lägger ner högstadiet. Högstadieeelverna flyttas till skolan i Mörsil.

• Småskolan i Duved läggs ner. Åre tar emot alla elever i årskurs F-3. Duveds skola ska bara ta emot elever i årskurs 4-9.

• Skolornas och förskolornas organisation för administration och ledning ses över.

En nedläggning av högstadiet i Hallen har diskuterats i flera år. I dag är Hallens skola en liten glesbygdsskola med sammanlagt cirka 124 elever. Helt nytt är förslaget att lägga ner småskolan i Duved som skulle ge en besparing på 1,3 miljoner kronor men som skulle innebära att cirka 15 elever som bor väster om Duved får lång resväg.

På ett extrainsatt nämndsmöte 29 januari ska en konsekvensbeskrivning presentas för politikerna innan beslut tas i frågan.