Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två timmar senare skjuter han imamen

Två timmar innan han sköt den uzbekiske imamen gjorde gärningsmannen en sväng in på Ica Simonssons i Strömsund.

Övervakningskameran fångade honom på bild.

Annons

Ett gift par från Uzbekistan, boende i Malmö, åtalades för medhjälpt till mordförsök på imamen Obid-kori Nazarov i dag. Polisutredningen på 830 sidor ger en bild av ett noga planerat attentat.

Övervakningskameror har fångat gärningsmannen när han passerar tullen på Arlanda, hyr en bil i Stockholm, köper en ryggsäck för att ha vapnet i på Stadium i Östersund. På en bild ser man honom gå in på Simonssons i Strömsund. Det var två timmar innan han sköt det skott som skadade Obid-kori Nazarov så allvarligt att han fortfarande ligger i koma.

Genom kvitton, telefontrafik, bilder, datortrafik och kontoutdrag från banker har polisen kartlagt hur attentatet planerades och utfördes. Man har också hittat DNA på ryggsäcken där vapnet återfanns som matchar med DNA från det rum som gärningsmannen hyrde i Strömsund. Gärningsmannen är fortfarande på fri fot. De åtalade misstänks bara vara medhjälpare, men väldigt aktiva sådana.

I november blev paret, vi kan kalla dem Olga och Sergej, kontaktade av Olgas bror i Moskva. Han bad dem ta emot en person och utföra vissa tjänster. Det var första kontakten med den 35-årige misstänkte gärningsmannen. Olga och Sergej tog emot mannen och lät honom bo i deras studentlägenhet i Malmö. De hjälpte honom leta efter Nazarov, som officiellt levt i Sverige under ett annat namn. Inte förrän i januari kom Olga över hans adress i Strömsund.

– Hennes rumskompis har berättat hur glad hon var en dag för att hon hade hittat en person som hon letat länge efter, säger Ulf Berg, utredare vid östersundspolisen.

Medan gärningsmannen åkte tillbaka till Moskva började Olga och Sergej planera. Den 21 januari åkte de upp till Strömsund. De hade med sig sin 6-åriga dotter, som vissa nätter fick sova över i bilen med föräldrarna.

Sergej uppgav falskt namn och sade att han var på besök från Göteborg. Han deltog vid en gudstjänst som leddes av Nazarov. Efteråt hälsade de på varandra och utbytte artighetsfraser.

Tre dagar senare lämnade paret tillbaka sin hyrbil i Malmö. Planeringen fortsatte. Olga hade tät telefonkontakt med sin bror i Moskva, som uppenbarligen var kontaktperson för gärningsmannen när han inte var i Sverige.

Den 4 februari åker gärningsmannen själv till Strömsund för första gången. Olga hade bokat boende i förväg hos en privatperson i byn.

De följande dagarna kartläggs offret noga. Flera personer lade märke till gärningsmannen när han satt i en hyrbil, en svart Renault Megane, och filmade eller tog kort. Från parkeringsplatsen på Lagmansgatan hade han uppsikt över moskén, trappuppgången och fönstret i Nazarovs lägenhet.

Sedan försvann han några dagar. Polisen har hittat spår som tyder på att han gjort en sväng med båt fram och tillbaka till Riga i Lettland. Möjligen var det där han skaffade sitt vapen, rysktillverkat med ljuddämpare.

Den 15 februari, en vecka före attentatet, var han tillbaka i Sverige. Han tog in på vandrarhemmet Ledkrysset i Östersund. Antagligen gjorde han dagsturer till Strömsund. Två dagar innan mordförsöket hyrde han en bil Östersund, en röd Volvo V50. Dagen före attentatet, den 21 februari, körde han till Strömsund. Där sågs bilen på natten innan och tidigt på morgonen samma dag som mordförsöket.

– Vi tror att han sov eller satt och spanade i bilen under natten, säger Ulf Berg.

12.30 gömmer sig mannen i trappuppgången utanför Nazarovs lägenhet och skjuter honom med ett skott i bakhuvudet.

Polisen på stationen mitt över gatan inser inte vad som hänt förrän efter en timme. De får tips om ett registreringsnummer, men det är till fel hyrbil, den grå Renaulten. Gärningsmannen lämnar tillbaka den röda Volvon på Herz biluthyrning klockan 14.30. Därefter tog han troligen tåget till Stockholm och vidare till Malmö där han sov över hos Olga och Sergej.

– Vi kan se att han försökt köpa en tågbiljett, men inte haft pengar på kontot. Han har ringt till Moskva, antagligen fått pengar insatta och sedan har han kunnat betala.

Det är uppenbart att han nu fått mer pengar att röra sig med. I polisutredningen syns spåren efter ett förändrat konsumtionsmönster. Han avbokar ett rum på ett billigt hotell och tar in på Royal Viking. Han köper en ny smartphone för 5 000.

Två dagar efter mordförsöket flyger han från Köpenhamn till Moskva. Där tar spåren slut.

Utredningen fortsätter, men Ulf Berg och kollegan Anders Jämteby kan bara hoppas på att mannen blir utlämnad. Befinner han sig i Ryssland som Sverige inte har något utlämningsavtal med är chanserna inte stora.

Men bevisningen mot Olga och Sergej är stark, anser Ulf Berg.

– Det är exempelvis väldigt anmärkningsvärt att kvinnan får ett sms från Moskva två timmar efter skjutningen. Sedan upphör kontakten helt. Man kan bara spekulera i vad det sms:et innehöll. Jag skulle bra gärna vilja veta.