Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två veckor kvar

Med två veckor kvar till valdagen finns det två händelser som kan förhindra ett maktskifte. Antingen måste Alliansen presentera något intelligent valfläsk som får väljarna att gå emot vänstervindarna som blåser i stället för med dem. Eller så får de borgerliga partiledarna hoppas på att oppositionen gör bort sig igen.

Samtidigt anger en väldigt stor del av den svenska väljarkåren att man ännu inte bestämt hur man ska rösta. I kampen om regeringsmakten är det den här gruppen av väljare som partierna kommer fokusera på under valets slutskede.

Även om maktkampen mellan blocken legat stilla under lång tid så finns det några intressanta iakttagelser som kan dras. Vänsterpartiet som för några månader sedan luktade på tio procent av väljarnas stöd ser ut att ha tappat var tredje vänsterväljare. Vänsterpartiets stora tapp i opinionen visar att partiets motstånd till vinster i välfärden inte är en särskilt prioriterad fråga i en den svenska väljarkåren.

Socialdemokraterna står likt en strandad val stilla i opinionen kring 30 procent. För fyra år sedan skulle det anses som ett misslyckat resultat. Med största sannolikhet kommer det opinionsstödet vara oförändrat på valnatten. Kommer Stefan Löfven beskriva det som en seger eller en förlust?

För bara ett år sedan förutspådde man Centerpartiet och Kristdemokraternas död. I dag är det opinionsläget omvänt. Centerpartiet är det borgerliga parti som växer snabbast i opinionen. För partiets valarbetare måste det vara en märklig omställning från att kampanja för överlevnad till att kampanja för ett framgångsval.

Det omvända gäller i stället för Moderaterna som borgerliga väljare tycks tröttna allt mer på. Detta trotts höga förtroendesiffror för radarparet Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.