Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två vindparker kan bli försenade

Upp till 220 meter höga vindkraftverk, det vill Statkraft SCA Vind AB kunna bygga.
Alltså 50 meter högre än de som byggs i dag.
Samtidigt medger man att byggstarten för de två sista vindparkerna kan komma att skjutas upp.

– Vanligtvis är det naturligt att fortsätta med nästa projekt när de som pågår håller på att avslutas, men i dag kan vi inte säga hur det blir, säger Jakob Norström, vd för SSVAB till ST.nu

Orsaken är i första hand de ovanligt låga elpriserna.

Tidigare har bolaget menat att det handlar om en långsiktig investering – vilket det är – men nu har elpriserna under lång tid legat klart under vad som är lönsamt för vindkraft.

Spotpriset på elbörsen Nordpool verkar i år hamna på knappa 29 öre per kilowattimme. Det är ungefär hälften mot vad vindkraften behöver för att vara lönsam.

Det som skjuts upp blir i så fall de två sista vindparkerna Bodhögarna och Björkvattnet på gränsen mellan Ångermanland och Jämtland, samt kanske även den del av Stamåsen som ännu inte byggts. Totalt 120 vindkraftverk.

Det är också dem som bolaget ansökt om att få göra upp till 220 meter höga, rotorbladen inräknade.

– 200 meter är kanske realistiskt. Med högre kraftverk kan vi få ut 15 procent mer energi, berättar Jakob Norström.

Han tror att länsstyrelsens besked dröjer till sommaren.

På flera håll har dock protesterna mot vindkraften ökat och byalag har krävt stopp för vidare utbyggnad.

Bland annat har boende nära parken på Mörttjärnberget i Bräcke klagat. Sedan i mars har SSVAB anlitat konsultföretaget ÅF för att göra ljudmätningar vid fyra berörda fastigheter.

Resultaten är precis klara.

– Alla mätresultat håller sig under gränsen i villkoren, säger Jakob Norström och tillägger:

– Men det finns ett lågfrekvent ljud som stör de närboende, eller i alla fall en del av dem. Det är ett mekaniskt ljud från turbinen och vi ska nu försöka påverka det ljudets frekvens.

Ljudmätningar ska även utföras i vindparkerna Björkhöjden och Ögonfägnaden som nu byggs väster om Ramsele.

Jakob Norström tror inte att ännu högre vindkraftverk skulle störa betydligt mer.

– Nej, samtidigt jobbar vi vidare med att få varningsljusen uppe på vindkraftverken att bara slå på när något flygplan närmar sig.

Tidigare var idén att lösa det med hjälp av transpondrar, men där sade Transportstyrelsen nej av säkerhetsskäl. Nu hoppas man på radarteknik, som ska vara säkrare.