Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvåhövdad kalv unik födsel

När ko nummer 629 skulle föda fram sin kalv på mjölkgården i Halland blev det ingen vanlig kalvning. När den till slut kom ut med hjälp av snaror och kedjor hade den två huvuden, fyra ögon och tre öron.(TT)

– Både jag och de två grannar som kom för att hjälpa till var helt chockade. Vi sade direkt till varandra att det här är något historiskt som vi aldrig kommer att få vara med om igen, säger Mona Malmqvist, som tillsammans med sin man sköter gårdens totalt omkring 300 djur.

Hon försökte först att på egen hand hjälpa den relativt nyinköpta kon med kalvningen. Men när det inte lyckades ringde hon grannarna för att få hjälp.

Avlivades omgående

– Det enda jag tänkte var att kalven hade ett jättestort huvud. Vi fattade nog inte riktigt vad som hade hänt innan vi till slut lyckades få ut den, säger Mona Malmqvist.

Kalven levde vid födseln i torsdags men avlivades omgående. Nu finns den bevarad i en frysbox i avvaktan på om någon myndighet eller naturbruksskola skulle vilja ha den i utbildnings- eller forskningssyfte.

Kon klarade den komplicerade förlossningen till synes utan större bekymmer.

– Hon låg och vilade någon timme men nu verkar hon hur pigg som helst. Hon var extremt duktig även om det var kämpigt för henne. Och det är ju ändå kons hälsa som är prio ett, säger Mona Malmqvist.

Det finns ingen specifik statistik på hur många kalvar som fötts med den här typen av missbildning under de senaste åren.

"Naturen halkade fel"

– Det är under alla omständigheter väldigt ovanligt och i såna här fall handlar det oftast om att naturen själv har misslyckats, säger Renée Båge, docent i djurens fruktsamhet vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala.

– Det kan ha varit på väg att bli enäggstvillingar men sedan har processen stannat upp. Därför behöver man inte vara rädd att det ska inträffa fler gånger på den här gården. Det var bara naturen som halkade lite fel den här gången.

SLU vill ändå ha in en rapport om händelsen i sin statistik över avelstjurarnas avkommor - men har inget behov av själva kalven.

– Här på SLU finns redan en "monstergarderob" av olika typer av missbildningar som kan användas i utbildning om det skulle behövas.