Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvångsförvaltning närmar sig

Hyresgästföreningen kommer att begära tvångsförvaltning av de fastigheter i centrala Östersund där strömmen hotas att strypas. Östersundshem förväntas ta över om inte fastighetsägaren betalar elräkningarna.

– Hyresgästerna behöver inte vara oroliga, säger Hyresgästföreningens jurist Katarina Nyberg.

Jämtkraft satte i veckan upp lappar i flera portuppgångar i centrala Östersund och informerade om att det fanns risk för att varmvatten, hushållsel och värme skulle komma att stängas av nästa torsdag.

Orsaken var att fastighetsägaren inte hade betalat räkningarna sedan i maj och att det inte var första gången som det krävdes påtryckning, enligt Jämtkraft.

Ett 60-tal lägenheter berörs i totalt fem hus.

Fastighetsägaren själv menar att hyresgästerna är skyldiga 250 000 kronor i obetalda hyror. Om han skulle betala vad han är skyldig Jämtkraft skulle det handlar om hans ”goda vilja”.

– Jag kanske kan lösa det här men det beror på min goda vilja i så fall. Jag är less på både hyresgäster och bank som håller inne med pengar. Jag har 250 000 kronor att fordra i obetalda hyror av hyresgästerna, sa han i en intervju i torsdags.

Men det är helt fel, enligt Hyresgästföreningen som inte gick att nå tidigare i veckan. Nu säger chefsjurist Niklas Sundell att konflikten handlar om en förhandling om hyrorna där fastighetsägaren fick ge sig. Den önskade höjningen av hyrorna godkändes inte när parterna möttes.

– Han har haft stora höjningskrav, men det är inte samma sak som att ha en fordran. De begärda höjningarna är inte motiverade från bruksvärdessynpunkt och därför har vi sagt nej. Sedan kanske någon enstaka gäst har en hyresskuld.

Hyresgästföreningen kommer att begära tvångsförvaltning nästa vecka av lägenheterna om inte allt löser sig ändå. Och då är det Östersundshem som naturligt får frågan om att ta över, enligt Niklas Sundell. Hyresnämnden avgör sedan om fastighetsägaren blir av med rätten att ta in hyror.

Hyresnämnden kan också rättsligt pröva en höjning av hyrorna men fastighetsägaren har ännu inte begärt en sådan prövning. Hittills har det handlat om vanliga förhandlingar. Enligt fastighetsägaren handlar det om en hyreshöjning på mellan 2 000 och 3 000 kronor per lägenhet som han skulle vilja göra.