Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvångsrakade rullstolsburen vän med kniv

Hovrätten skärper nu straffet för den man från länet som tvångsrakade en rullstolsburen man med en kniv. 59-åringen döms för ofredande, olaga hot och misshandel.

Händelsen utspelade sig på en ort i länet hösten 2012. Enligt åklagaren ska 59-åringen ha hotat en rullstolsburen man i sitt eget hem genom att hålla en kniv riktad mot honom och säga att han ska döda honom. Dessutom skar han av mannens skägg och hår vilket orsakade smärta och rispsår på halsen.

Till saken hör att de båda männen är vänner sedan tidigare och 59-åringen brukar hjälpa sin rullstolsburne kompis med olika sysslor, bland annat hår- och skäggklippning. Men just den här dagen ska 59-åringen ha blivit sur när han blev ombedd att lämna sin väns lägenhet.

Båda männen hade druckit alkohol och 59-åringen återvände efter en stund och gav sig på mannens hår och skägg med en kniv.

Den drabbade mannen polisanmälde inte händelsen själv och enligt uppgifter till tingsrätten har de fortsatt att vara vänner efter händelsen.

Men det ändrar inte på det faktum att hovrätten i Sundsvall skärper tingsrättens dom. 59-åringen döms, utöver ofredande, för misshandel och rubricerar olaga hotet som grovt. Straffet skärps från två månader och 14 dagars fängelse till tre månaders fängelse.

Hovrätten anser, till skillnad från tingsrätten, att 59-åringen skadade mannen med uppsåt. Han anses ha varit likgiltig för att den rullstolsburne mannen tillfogades skador när han gick lös på mannens skägg.

59-åringen ska betala skadestånd på 16 000 kronor plus ränta till sin tvångsrakade vän samt betala 500 kronor till brottsofferfonden.