Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvättstugeschemat – ett skolexempel på skendemokratin i landstinget

Landstinget avser att försämra villkoren för de personalgrupper inom vården som redan i dag har sämst villkor; sjuksköterskorna och undersköterskorna.

Risker med föreslagna åtgärder är att färre vill arbeta natt, vi får mindre tid för reflektion, överrapportering, utbildning, arbetsplatsträffar, ta hand om studenter och inskolningar.

Uppdraget är att bedriva sjukvård dygnet runt, enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Kommer det att vara möjligt, om föreslagna försämringar genomförs?

Landstingets personalchefBjörn Ahlnäs är förvånad att Vårdförbundet sagt upp tvättstugeschemat! Tvättstugeschemat innebär att man lägger den rad man själv önskar, oftast för 10 veckor. Sjuksköterskorna har 48 pass att lägga om man arbetar heltid och innan schemat är spikat har man som regel fått byta minst hälften av turerna (åtminstone på min arbetsplats).

Dessutom är det väldigt få som vet i maj vilken veckodag i september–november som barnet kommer att gå på simskola, som man vill gå på teater eller kommer att bli bjuden på middag. Ansvaret att bemanna har vi men valmöjligheterna är begränsade!

Ett skolexempel på sken-demokrati, enligt min mening!

Vårdförbundet har sagt upp avtalen för tvättstugeschema. Självklart, hävdar arbetsgivaren att det inte skapar problem, att ”det bara är att dela ut schemarader”. Alla som arbetat med tvättstugescheman vet hur mycket tid det tar att bemanna en vårdavdelning, när till exempel tjänstgöringsgraden varierar måste man pussla en del.

Björn Ahlnäs tror att vi alla tycker att tvättstugeschemat är bra. Det stämmer inte med min verklighet. Det finns fördelar men den goda viljan haltar när man blir hanterad som en marionettdocka.

Jag är en kompetent sjuksköterska som vill arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Jag vill kunna motivera för mina patienter en viss behandling, varför det är viktigt att inte forcera rehabiliteringen eller varför hon ska ha ett visst läkemedel. Jag vill kunna ge tid för samtal och vara förtroendeingivande. Inte göra som vi alltid gjort trots att forskning motiverar nya metoder. Jag vill vara ett stöd för studenter och nya kollegor så att vi gemensamt drar åt samma håll då vi har tid att reflektera och ta del av varandras kunskaper.

Jag vill vara stolt över att arbeta i Jämtlands läns landsting!

Jag vill i samförstånd med arbetsgivaren, känna koppling till uppdraget och vara med och bedriva en sjukvård där patienten är i centrum, utan att behöva kämpa med näbbar och klor.

Patientsäkerhet ska vara vårt gemensamma nyckelord!