Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tveksamt använda spikpistol till spåntak

Annons

Fredag 24 oktober fanns en liten artikel om det nya spåntaket på den gamla lärarbostaden på Stocke Titt. Mycket bra att den äntligen fått ett nytt tak, det borde ha åtgärdats för 20 år sedan.

Det skulle vara intressant att veta varifrån uppgiften kommer om att man ska vara två när man lägger takspån, eftersom det hävdas att man här kommit på en ny och snabbare metod genom att använda spikpistol och därmed rationaliserat bort en man.

Jag och mina medarbetare har lagt flera hundra kvadratmeter takspån och alltid jobbat själva, allt annat vore mycket ineffektivt.

Metoden att använda spikpistol kan även diskuteras. Viktigt är att inte spika spånen för hårt mot underlaget eftersom den då lätt spricker när den sväller vid regn.

Underlagsbrädornas hårdhet varierar stort och det kan därför vara svårt att med en spikpistol få till en jämn och inte för hård spikning av spånen.

Traditionellt och även fortfarande används vid spånläggning blank spik, det vill säga ej rostskyddad. Mig veterligt finns inte blank spik att tillgå till spikpistoler.

Att man använder sig av blank spik beror på att om spånen är av god kvalitet så är takspånets och spånspikens livslängd ungefär lika och det är då lätt att skyffla av det gamla spåntaket inklusive spiken när det ska läggas om.

Den rostskyddsbehandlade spiken däremot håller längre, varför det blir betydligt besvärligare nästa gång taket ska läggas om, eftersom man då måste dra ur all spik med hammare eller kofot.

Stig Nilsson

Offerdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel