Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvingas börja med konstsnö

Trillevallens skidanläggning brukar klara sig med natursnö. Men de senaste åren har bristen på snö ställt till problem.
– Nu är vi tvungna att skaffa konstsnö, säger Sven-Olof Hedin som är driftchef.

Annons

Vanligtvis brukar det falla stora mängder med snö på Vällistes sluttningar.

– Det är fruktansvärt snösäkert här. konstaterar Sven-Olof Hedin.

Men de senaste säsongernas snöbrist har ställt till problem för anläggningen som ligger ungefär en mil söder om Undersåker. Även i år har det hittills fallit för lite snö för att kunna sätta i gång liftarna. Nu ser det dock ut som om liftarna ska kunna öppnas under julhelgen.

Välliste Högfjällhotell AB, som äger skidanläggningen, har hittills investerat över 40 miljoner kronor på förbättringar. Bland annat finns numera en stolslift, nytt barnområde, restaurang med tillhörande värmestuga, skiduthyrning samt lägenheter.

I slutet av november beviljade mark- och miljödomstolen tillstånd att bygga ett vattenmagasin som behövs för en snökanonanläggning. Genom att samla vattnet i en damm, som byggs strax nedanför stolsliften, kan smältvattnet från fjället användas.

– Det kommer inte att bli någon åverkan på naturen. Vi ska använda samma vatten hela tiden, säger Sven-Olof Hedin.

Två pister ska därmed kunna få konstgjord snö.

– Det kommer innebära att man kan säkerställa att liftarna öppnar till jul och nyår. Och att vi ska kunna ha en snögaranti, säger Cecilia Lind som tillträdde som vd i oktober.

Det kommer bara krävas tre dagar med kyla för att pisterna ska få snö. Sven- Olof Hedin är övertygad om att skidåkarna som älskar natursnö även i fortsättningen ska gilla Trillevallen trots att man satsar på konstsnö.

– Vi ska ju ha natursnö, så de kommer inte att bli besvikna, säger Hedin.