Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvingas neka till jobb när det saknas "nattis"

– Jag har två jobb, men jag kan inte jobba.

Det säger Maria Selén, som kräver att Östersunds kommun utökar barnomsorgen på obekväm arbetstid, "nattis".

Maria Selén är mamma till tre barn under sex år och kämpar med att pussla ihop jobb och familj som många andra småbarnsföräldrar i länet. Men obekväma arbetstider gör hennes vardag extra komplicerad.

– Jag är personlig assistent, men jobbar även extra på ett gruppboende där man företrädesvis arbetar helger, kvällar och nätter. Min sambo jobbar dessutom i Norge två veckor varje månad och då blir det problem när dagis öppnar först klockan sju på morgonen, säger hon.

– Vi skulle behöva plats på "nattis", helt enkelt, men det finns bara tio kommunala platser i Östersund och ingen platsgaranti som vanliga förskolor har. Kommunen kan inte säga när man kan få plats, utan bara att man ska räkna med mycket längre väntetid. Det känns ganska hopplöst.

– Visserligen finns det ett privat "nattis" också, men det är också fullsatt och kön är fruktansvärt lång. Jag kommer inte ens fram när jag ringer.

Vad innebär det här för er?

– Rent konkret innebär det att jag tvingas tacka nej till jobb som jag blir erbjuden. Och det känns väldigt märkligt när samhället i övrigt är uppbyggt så att båda föräldrarna ska kunna jobba med garanterad omsorg för barnen under tiden, säger Maria Selén.

Har arbetsgivaren gjort något för att underlätta din situation?

– Det mesta som går, skulle jag nog vilja påstå. Det är svårt för arbetsgivaren också, trots allt är det ju på obekväma arbetstider som behovet av arbetskraft finns.

Alternativet, att byta jobb och därmed arbetstider, har Maria inte avskrivit helt. Men det känns som att börja i fel ände, tycker hon.

– Det är väl klart att man har funderat och jag har sökt några andra jobb också. Men saken är den att jag utbildar mig till undersköterska och det vill jag gärna fullfölja. Jag tycker nog att alla som jobbar ska ha rätt till barnomsorg under tiden. Det ska inte vara så här i alla fall, säger Maria Sellén.