Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tysk konstnär inspireras av Härjedalens natur

Med bläck, linoleumplattor och ett öppet sinne för omgivningens skönhet går det att skapa fängslande konstverk. Åtminstone om man har begåvats med samma fingerfärdighet som den tyske konstnären Philipp Hennevogl. På tisdagen besökte han Härjedalens Kulturcentrum i Lillhärdal för att berätta om linoleumsnitt som konstform.

Den lilla salongen i Lillhärdal är dunkel och har fyllts av ett tjugotal åhörare som riktar blickarna mot scenen där konstnären Philipp Hennevogl tagit plats. Bakom honom rullar hans konstverk sakta förbi på bildskärmen, vart och ett med sin egen historia. Motiven föreställer allt från skogar och vattenfall till kyrkogårdar och raserade östtyska betongbyggnader. Alla i svartvita nyanser och avbildade med en imponerande detaljrikedom.

– Jag åker inte runt och letar efter utvalda motiv. Bilderna hittar mig, förklarar Hennevogl. Han berättar om en vistelse i Louvren i Paris som fick honom att välja nya perspektiv. Efter flera timmars rundvandring blev det svårt att behålla fokus på alla konstverk och han började hänga med huvudet. Med ens hade konstnären upptäckt golvet. Detta resulterade i ett antal grafiska tryck föreställande den franska konsthallens golvplattor.

Philipp Hennevogl började arbeta med konst redan som liten pojke. När hans mamma tryckte mönster på sina tyger öppnades hans ögon för form och struktur. Den unge Hennevogl experimenterade och skissade, inspirerades av den tyska expressionismen och Edvard Munch. Tryckkonsten fascinerar den tyske kreatören - eftersom man koncentrerar färgerna till huvudsakligen svart och vitt går det att fokusera fulltändigt på själva strukturen.

Ett verk tar ungefär tio timmar att färdigställa och när en linoleumplatta är utskuren och klar kan man använda den till att trycka flera hundra bilder. Någon i publiken frågar vad som händer om man skulle råka skära fel i plattan? Enligt Hennevogl är detta en del av konstformens charm. De små misstagen gör verken levande, ett linoleumtryck blir inte lika kallt och tekniskt perfekt som ett fotografi.

– Man behöver inte alltid utarbeta en färdig komposition. Naturen själv kan vara perfekt ändå, menar konstnären. Han berättar hur han låter sig inspireras av Härjedalens natur, under sin vistelse i Lillhärdal har han fotograferat mycket och finner motiven förtjusande. Sverigebesöket kommer kanske resultera i en serie nya tryck med Härjedalsmotiv. Dessutom blir ett återbesök möjligen aktuellt till vintern, om inte kylan avskräcker allt för mycket.

– Vintern är så grafisk och passar för mig att avbilda. I annat fall lockar den tidiga våren som bjuder på vackra scener när snön och isen smälter, säger Philipp Hennevogl.