Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tysta protester mot förslagpå besparingar

Förskolepersonal, föräldrar och barn genomförde en tyst demonstration mot kommunens förslag att utöka barngrupperna. Men det hjälpte inte.

Till hösten kommer det vara i genomsnitt 18 barn per förskoleavdelning. Inte 17 barn som politikerna har lovat.

Politikerna i kommunfullmäktige beslutade om budgetdirektiv som bland mycket annat går ut på att inte minska barngrupperna.

Demonstranterna skrek inga slagord utan höll upp plakat.

– Jag är här för att de sviker våra barn, sa Monica som inte ville uppge sitt efternamn.

Hon arbetar på en förskola och höll upp ett stort plakat.

– Det är mycket billigare att satsa på barn i förskolan än senare. Ett barn vi kan ta hand om i förskolan kommer inte att kosta lika mycket i skolan och i vuxenlivet. Ett förskolebarn kostar mindre än en fängelsplats, sade Monica.

En hel del föräldrar deltog i demonstrationen. Afrem och Antigona Delilaj som har snart 3-årige sonen Alvin på förskola ville uttrycka sitt stöd för personalen.

– Vi tycker inte det är bra att dra ned på dagis. Det är tillräckligt med barn nu. Varför ska man spara på de svagaste, barn och äldre, tyckte Afrem Delilaj.

– Jag förstår att kommunen vill spara, men varför på barnen? Bygg lite mindre rondeller i stan och så kör vi försiktigare, sa Afrem Delilaj.

Han skulle helst se 16 barn i barngrupperna. Hög kvalitet i barnomsorgen är extremt viktigt, menade han.

– Vi gjorde ett aktivt val när vi bosatte oss i Östersund. Vi valde bort Krokom för vi tyckte det var bättre i Östersund, då.

Att det har fötts mycket barn i kommunen borde inte vara svårt att hålla koll på, menar Magnus Kilhage.

– Det skulle gå att ligga på överskott av platser, för att ha vissa år när det födds många barn. Jag har själv jobbat på dagis för tio år sen, blir det för mycket barn blir det bara förvaring, säger Magnus Kilhage.

Politikerna passerade alla barn och plakat. En av dem var högsta ansvarig skolpolitiker Björn Sandal (S).

– Nej, och det finns många svar på den frågan, sade Björn Sandal (S).

– Om ett barn inte får barnomsorg, då sviker vi det barnet. Vi har kvar ambitionen att minska barnantalet i förskolegrupperna, men det är lågkonjunktur och det påverkar kommunens ekonomi.

Björn Sandal anser att 18 barn i genomsnitt ändå är en acceptabel gruppstorlek.

– Men det är inte med glädje vi gör det här.