Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

U20-VM till Sverige och Östersund?

Sverige har fått en förfrågan om att arrangera U20-VM i fotboll för damer 2016, sedan Sydafrika hoppat av.
Östersund pekas ut som en av fyra arrangörsorter.

Förra veckans besked från Fifa kom hastigt, men icke desto mindre lustigt. U20-VM är av hög dignitet och Sverige har aldrig haft ett ungdoms-VM på hemmaplan.

– När Sydafrika hoppade av blev det ett akut ärende för Fifa. De ställde då en fråga till Svenska Fotbollförbundet om Sverige kunde ta över mästerskapet eftersom dam-EM här i fjol var så bra arrangerat, berättar Putte Eby, arrangemangsansvarig på Östersunds kommun.

Förbundets motkrav var att i så fall få arrangera U20-VM på fyra mindre orter, med mindre läktare, eftersom det då finns större chans att arenorna blir fullsatta.

De utpekade orterna är Eskilstuna, Linköping, Umeå och Östersund.

– Förbundet har nog scoutat Östersund och ser att damfotbollen växer här. De ser nog strategiska skäl till att lägga en av grupperna i Östersund, tror Putte Eby.

Ett annat krav var att få spela på konstgräs.

– Fifa sa ja direkt.

Göran Havik, projektledare hos Fotbollförbundet, kommenterar så här till förbundets egen hemsida:

– Fifa vet att vi arrangerade ett succé-EM i Sverige 2013 och har en inarbetad organisation som kan genomföra turneringen på ett bra sätt.

Sverige ska dock inte ropa hej än. Flera andra länder lär ha fått samma förfrågan, men Putte Eby tror att chansen är 99-procentig att VM läggs i Sverige.

– Jag skulle tro att vi får ett besked före årsskiftet, kanske snabbare än så.

I så fall, behöver väl Jämtkraft Arena uppgraderas?

– Ja. Arenan håller inte Fifa-mått. Arenans gräsmatta är 65 meter bred, men Fifa kräver 68 meter. Det betyder att vi behöver bredda den med en och en halv meter på vardera sida. Där har vi redan fått klartecken från politikerna.

Rent konkret handlar det om att bryta upp asfaltytan framför båda långsidesläktarna och fylla ut med nytt konstgräs.

– Det kostar nog ett par hundra tusen kronor. I så fall får vi fixa det nästa sommar.

Ett eventuellt U20-VM i Sverige arrangeras alltså av Fifa, vilket innebär att alla intäkter går dit. Putte Eby ser dock andra framtidsvinster för Östersund.

– Vi vill sätta Östersund på kartan. Dessutom innebär det många gästnätter när fyra lag, media och TV-produktionsteam ska bo här i tio dagar.

Eby har även en dröm när det gäller lagen som blir placerade till Östersund.

– Drömmen vore att Norge hamnade här, men det kan vi förstås inte påverka. Rent sportsligt är dock Norge bra. De var med i förra U20-VM i Kanada.