Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

U23-VM: Jens Burman gick som tåget - tog överlägset guld i Rumänien

Sveriges lag slog till med två brons, ett silver och ett guld under Junior- och U23-VM's första dag. Dag två var det dags för distans och då visade Jens Burman, Åsarna, var skåpet ska stå.

Oskar Svensson, Falun-Borlänge, låg först efter fem kilometer på 12,41. Bara nio sekunder efter kom Jens Burman, Åsarna. Men vid 7,5 hade det hänt grejer och rollerna var ombytta. Jens Burman gick som tåget när Oskar Svensson och Burmans lagkamrat Marcus Ruus tappade.

LÄS MER: Fyra svenska medaljer på första dagen

För Björn Sandström gick det trögt och det var tidigt klart att han inte hade något med topplaceringarna att göra.

Men Burman gick fortsatt bra och vid milsmarkeringen hade han utökat ledningen till ryssen Alexey Chervotkin som följt honom tidsmässigt fram till den markeringen.

Med bara 2,5 kilometer kvar var det bara väggen och en möjlig skräll från någon av åkarna som startade sent som kunde hindra Burman från att ta guldet. Han hade då ytterligare utökat marginalen ner till Chervotkin som fortfarande låg tvåa och tiderna i övriga fältet var för långsamma för att kunna rå på Burman.

LÄS MER: LISTAN: Här är Sveriges mest lovande unga talanger just nu

I mål hade han utökat ledningen från 13,3 sekunder till 26,8 och det såg ut att bli ännu en svensk guldmedalj. Tiden 40,02 höll sig och Jens Burman kunde ta sitt första U23-VM-guld och Sveriges femte medalj. Hans bästa placering i U23-VM var dittills en sjundeplats förra året.

Vid sista mellantiden hade Oskar Svensson fallit ner till sjätte plats och den höll han in i målgång men tappade sedan till sjunde. Björn Sandström åkte upp sig och tog sig in på topp 20 medan Marcus Ruus gick in som 25:e man men föll neråt i resultatlistorna.

Både Svensson och Burman är uttagna till världscupsavslutningen i Kanada.

Sofia Henriksson, Piteå Elit, stod för den bästa insatsen av de svenska tjejerna. Vid 7,5 kilometer på damernas distans låg hon åtta men jobbade upp sig de sista 2,5 kilometerna till en femte plats. Snabbast av alla på den klassiska distansen var ryskan Anastasia Sedova, född 1995.

Gårdagens raket Jonna Sundling lade sig på en godkänd åttonde plats och Maja Dahlqvist gick in som 19:e. Offerdals Hedda Bångman var inte långt efter Dahlqvist och slutade 21:a.

För fler nyheter och reportage om skidor och vintersport - gilla Skidpuls på Facebook!