Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ubåtsjakten i skärgården fortsätter

Försvaret fortsätter att söka efter en eventuell främmande ubåt i Stockholms skärgård.
– Vi arbetar på som tidigare, i samma skala och inriktning, säger Dag Enander, vakthavande informatör på Försvarsmakten.

Underrättelseoperationen är nu inne på sjätte dygnet, men enligt Enander finns inga planer på att trappa ner.

– Vi kör på som tidigare, business as usual.

Kan lyssna

Aktiviteten avstannar heller inte under dygnets mörka timmar. Även då går det exempelvis att lyssna med sensorer från båtar i syfte att upptäcka ljud från eventuellt främmande undervattensverksamhet.

– Vi arbetar dygnet runt för att försöka ta reda på vad som kränkt svenskt territorium, säger Enander.

Enligt honom har försvaret den mängd enheter som bedömts vara nödvändiga för att genomföra operationen. Var den sker under natten och morgonen vill han inte gå in på, mer än att det handlar om Stockholms södra och mellersta skärgård. Men dagen innan syntes dykare, stora korvetter och mindre stridsbåtar koncentrerade i Ingarö- och Nämdöfjärden.

Enander upprepar tidigare uttalanden att Försvarsmakten i nuläget inte kommenterar resultatet av operationen. Det kan komma att ske tidigast när den är avslutad.

Mer analys

På tisdagen avslöjade försvaret att ytterligare två observationer, som skulle kunna vara av ubåtar, har gjorts. De har lämnats in av allmänheten och har bedömts som intressanta för vidare analys.

Ställföreträdande insatschef Anders Grenstad sade att det kan röra sig om "ett ljus, vågfenomen eller någon teleskopliknande sak". De två observationerna har dock inte samma kvalitet som de tidigare. Enligt Grenstad är det de första tre som är "väldigt heta".

Det foto som Försvarsmakten tidigare offentliggjort har han bedömt visa "någon form av undervattensfarkost".

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, har sagt att det mest troliga är att det handlar om en främmande undervattensoperation som Ryssland ligger bakom.