Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ugnsstekt gås med madeirasky

För 10 personer

3 1/2 timme

1 gås, 4–5 kg

1 citron

50 g smör

1 msk salt

1/2 tsk vitpeppar

Till fyllning:

5–6 syrliga äpplen

200 g katrinplommon

1 purjolök

1 kruka färsk timjan

Till skyn:

2 dl gåssky

2 msk tomatpuré

2 lagerblad

2 dl madeira

4 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

majsstärkelse

salt och peppar

koloritsoja

Att äta till:

lättkokt brysselkål

gelé

stekt potatis

Gör så här:

1. Gnid fågeln med citron, salta och peppra insidan. Fyll fågeln med bitar av äpple, purjolök, katrinplommon och timjan. Bind ihop öppningen. Pensla utsidan med smält smör.

2. Stek gåsen på galler över en långpanna i 175 graders ugn. Häll 2 deciliter vatten i långpannan och pensla gåsen med vätskan var 30:e minut. Först 30 minuter på vardera sidan, sedan 2 timmar med buken uppåt. Total stektid är cirka 3 timmar. När 10 minuter återstår penslas gåsen med kallt vatten och därefter får ugnsluckan stå på glänt för att skinnet ska bli extra knaprigt.

3. Skumma bort fett och sila av 2 deciliter sky. Koka upp med tomatpuré, madeira, vatten, lagerblad och buljong. Koka upp, red av med majsstärkelse och sjud såsen i 5 minuter. Färga, salta och peppra.