Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uittos beslut kring vårdval kan bli en fråga för länsrätten

Införandet av vårdvalet blev bråttom för att hinna täppa igen möjligheten att sälja sitt sjukgymnastföretag. Det gjorde att Robert Uitto (S) ansåg att han fick ta beslutet själv.

Annons

En lagändring som infördes 1 april innebär att exempelvis sjukgymnaster, som har vårdavtal, ska kunna sälja sitt företag och samtidigt föra över avtalet med landstinget till den nya ägaren. Men det gäller inte om sjukgymnastik ingår i vårdvalet och det var det beslutet som landstingsrådet Robert Uitto tog 30 mars.

Robert Uitto har som ordförande i landstingsstyrelsen rätt att ta egna beslut i brådskande ärenden. Och han ansåg att just detta ärende var bråttom.

– Det var bråttom för att stänga fönstret, konstaterar oppositionsrådet Marianne Larm-Svensson (C).

Robert Uitto protesterar inte mot den tolkningen.

– Den politiska skiljelinjen är att vi inte tycker att privata företag ska kunna sälja skattemedel, säger han.

Han menar att skattemedel varit med och byggt upp företaget, som har ett livstidsavtal med landstinget. Avtalet ska då inte kunna vara en del i en försäljning utan det ska då upphöra och landstinget ska kunna välja om de vill teckna ett nytt avtal eller ej.

– Det finns inget underskott på sjukgymnaster i detta län och det är en stor koncentration i Östersund, säger han.

Om Robert Uitto hade rätt att ta detta beslut har överklagats till Länsrätten.

I går på landstingsstyrelsen så författade ledamöterna ett svar till Länsrätten, som innebär att man fortsätter att hävda att beslutet togs i enlighet med delegationsordningen.

Oppositionen menar att beslutet borde ha tagits av styrelsen.