Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulf – 70 plus och barnboksdebutant

Det här är sagan om en pojke som växte upp, blev stor och skrev sin första bok. Det är en barnbok om en väldigt stor och stark häst.

Det var en gång en liten gård i den lilla byn Tåsjö i nordöstra ytterkanten av Strömsunds kommun. På gården bodde en familj tillsammans med 7-8 kossor, några får och ett gäng hönor.

Här växte pojken Ulf Nässén upp tillsammans med sina två bröder, sin mamma som jobbade hemma på gården och pappa som jobbade i skogen. Med sig ute i skogen hade pappa den jättelika ardennerhästen Starken. Innan Ulf hade fyllt 12 år hade han flyttat från den lilla byn, men minnena av Starken bar han ständigt med sig.

Ungefär så kan den riktiga sagan om Ulf Nässéns tidigaste del av livet börja. Efter en tid av arbete på en båt med resor till Australien och USA, fick han jobb på Skandinaviska Enskilda Banken.

– Jag fick jobbet på SEB genom en vän som berättade att de behövde fler unga. Så det var bara att kliva in, berättar Ulf när ÖP når honom på telefon.

Numer bor han i Linköping, och sitter just nu vid familjens sommarställe söder om staden. Ulfs karriär inom bankväsendet innebar till en början något av en kringflackande tillvaro, innan familjen till slut slog rot i Östergötland. Men allt började alltså i lilla Tåsjö.

– Det är kul att ha växt upp på en liten ort, där det trots allt hände en hel del, säger Ulf.

Boken ”Starken – världens starkaste häst” kom till genom ett tätt samarbete med illustratören Lennart K Svensson. Han och Ulfs sonson William tyckte att berättelserna om Starken förtjänade att få upplevas av fler.

– Starken var en urstark ardenner som min far arbetade med i skogen. De andra nordsvenska hästarna såg ut som ponnyer i jämförelse. Starken drog upp en buss en gång, han var som en snäll elefant med jättehovar. Han var inte så smidig, men kunde dra dubbla lass, berättar Ulf.

Har du något minne av Starken som är extra tydligt?

– Ja, när han hade varit ute och jobbat gick han direkt till köksingången för att få en sockerbit av mamma. Var hon inte där gick han in i köket själv. En gång trampade han sönder stentrappen då hon inte kom och öppnade. Starken var tjurig men snäll, säger Ulf.

I anställningen på SEB gjorde Ulf karriär och har jobbat som bankdirektör och blev sedan managementkonsult. Även om han nu vid 71 års ålder debuterar som barnboksförfattare, har tankarna på att skriva en bok föresvävat honom tidigare.

– Ja, jag har haft mina funderingar. Bland annat finns det mycket att berätta om tiden till sjöss.

Till hösten väntar en resa till bokmässan i Göteborg, och förmodligen även arbete med ytterligare en barnbok.

– Lennart ligger på och tycker att vi ska sätta i gång med nästa. Det är hemskt kul och jag tror att det nog blir någon fler bok. I Tåsjö hade vi ju även en härlig björnhund som hette Frank. Det kan bli en bok tror jag, säger Ulf.

Snipp, snapp, snut – så var artikeln slut.