Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulla prisad för sina tankar

ÖP:s tecknare Ulla Granqvist har åter fått en fin utmärkelse. Men den här gången är det mest för vad hon skrivit, om små barns livsvillkor.

"Modigt ställer hon sig på barnens sida och ger röst åt deras behov, som motvikt till andra intressen som ofta ropar högre i dagens samhälle".

Det är motiveringen från den rikstäckande jämställdhetsorganisationen "Haro" för att utse Ulla Granqvist till 2014 års Guldmedaljör.

– Det känns otroligt roligt.

Ulla berättar att små barns situation har gripit tag i henne, att det aldrig har varit så unga barn på förskolornas avdelningar som det är nu.

– Vi sätter inte ihop kunskapen om hjärnans utveckling, anknytningens betydelse och hur stress påverkar barnen.

– Det är ett storskaligt och mycket vanskligt experiment vi håller på med.

Haro framhåller även att Ulla använder sin konst för att illustrera hur barn fungerar och vad som händer dem när anknytningen störs, och skriver så här:

"Hon ställer provokativa frågor med svar som med Haros kunskap är mitt i prick".

Bland personer som tidigare fått utmärkelsen Guldmedaljör märks författaren Astrid Lindgren, författarna och debattörerna Linda Skugge och Göran Rosenberg, Europaparlamentarikern Anna-Maria Corazza-Bildt (M), mediapersonligheterna Magnus Birro och Paolo Roberto, den förra S-ledaren Mona Sahlin och drottning Silvia.

Läs Ullas artiklar:

Att barn inte har förstått vilka behov de borde ha nu för tiden

Barn har tuffa dagar och känsliga hjärnor

"Barn under 3 år behöver en vuxen nära sig"

– Barn är olika. Att lita på sig själv som förälder brukar vara bäst

Hur är det på förskolan?

Barnläkaren: – Det är mycket stress och press i denna individualiserade tidsperiod