Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ullfrotté" skapar strid över gränsen

Det pågår en strid kring vem som har rätten att få använda ordet ullfrotté i sin marknadsföring.

Det är företaget Woolpower i Östersund ogillar att andra företag än Woolpower använder ordet "ullfrotté" i sin marknadsföring.

Nu senast är det företaget Janus i norska Bergen som använder "ullfrotté". Svenskarna kan inte kräva ensamrätt på en stickningsmetod, menar norrmännen som nu också får medhåll av EU.

Det är OHIM, kontoret för harmonisering inom den inre marknaden, OHIM efter engelska namnet, Office for Harmonization in the Internal Market som undersökt saken.

Och EU:s bedömning ger norrmännen rätt. Domen föll i månadsskiftet november-december.

– Jag är mycket nöjd med resultatet. När man inte kan använda ett tydliggörande ord blir det mycket vanskligt, säger den administrative direktören Arne Fonneland i Janus till Bergens Tidene.

– Vi har stickat med löpknutar sen 1895, fortsätter Fonneland på textilföretaget Janus som är ett av Europas ledande producenter av underkläder.

Woolpower i Östersund anser å andra sidan att ensamrätten till ordet "ullfrotté" är oerhört viktigt för dem.

– Ordet är den del av vårt varumärke, allt vi säljer är märkt med ullfrotté på så det betyder självklart mycket för oss, säger Woolpowers vd Linus Loveblad.

Namnet har enligt Loveblad varit varumärkesskyddat av Woolpower sen 2004.

Nu befinner sig ärendet mitt i en process som är långt ifrån över. Inom två månader måste Woolpower överklaga EU´s dom för att driva processen vidare.

– Vi kommer nu att be vår advokat att se över det här. Men jag tycker det är en klar skillnad i att man har ett plagg som är frottéstickat och att man använder sig i marknadsföringen av ordet "ullfrotté", avslutar Linus Loveblad.

Ullfrotté är ett slitstarkt tyg som består av merinoull, polyamid/polyester och luft. Woolpower är ett drygt 40 år gammalt företag. På 1970-talet utvecklades materialet Ullfrotté Original tillsammans med bland annat svenska försvaret.