Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulrika Nyqvist talar med djuren

Vem vill inte kunna tala med sitt djur för att kunna ge det den bästa möjliga vården? Ulrika Nyqvist är djurkommunikatör och hon säger att det är enklare än de flesta tror.

– Jag är uppvuxen på gård och har alltid varit intresserad av djur, säger Ulrika Nyqvist.

Hon ger bland annat kurser i hur människor ska kunna kommunicera med sina djur, tar sig an fall med bortsprungna djur och djur som av någon anledning inte mår bra. På tisdagskvällen gav hon en föreläsning om att prata med sina djur för ett tiotal personer på Backgården i Alsen.

– Jag kallar det för telepati. Jag tror att alla kan göra det, det är inget mystiskt med det, säger Ulrika Nyqvist.

Hon blev certifierad djurkommunikatör 2011 men intresset väcktes redan på 90-talet. Mest hanterar hon katt, hund och häst men hon har kommunicerat med mängder av djur över hela världen, bland annat en höna och en leguan. Kön är lång för att få ta del av hennes tjänster och hon har strikta yrkesregler.

– Det är aldrig en ersättning för en veterinär. Jag kan hjälpa ägaren med relationen, som till exempel om man har en katt som kissar inne, och reda ut varför den gör så, säger hon.

Det finns en viss skepticism mot det hon håller på med men de flesta är positiva.

– De flesta som är emot det tror oftast bara på vetenskap. Men jag tror det är sunt att vara skeptisk, säger Ulrika Nyqvist.

Enligt Ulrika Nyqvist är djurkommunikation inget nytt och inte heller något som kräver en "gåva" av något slag. Det handlar i stället om att lära sig förstå sin fyrbenta vän och förstå behoven som djuret har.

– Förr i tiden levde man närmare naturen och då var det mer naturligt. I dag har vi förstörts av vår omgivning, men det finns kvar. Det är bara undangömt, säger hon.

Det är inte bara djuren som blir hjälpta utan även ägarna. Ulrika Nyqvist träffar ofta djur i livets slutskede och ägarna vill ibland ha svar på när det är dags för avlivning, något som hon aldrig ger svar på.

– Jag har ingen befogenhet, jag tar inga beslut och jag skulle aldrig rekommendera en avlivning till exempel. Jag pratar heller aldrig med djuren om jag inte fått okej från ägare och djur, säger hon.

För att få djuren att må bra har hon ett generellt tips:

– Berätta för djuren vad som händer i förväg. Man känner sig jättedum i början men sen blir det naturligt. Berätta för hunden att ni ska till veterinären och att den kan vara trygg. De är ofta i limbo. På morgonen försvinner alla åt olika håll och så undrar hunden var hela flocken tog vägen, säger Ulrika Nyqvist.