Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Umeå IK siktar på femte raka titeln

Svenska mästarnas segerrecept 2009: Ett kollektiv med vinnarskallar.
I ”det nya” Umeå hopp­as man inte bara på femte raka SM-guldet.
– Vi kommer definitivt vinna i år igen, säger mittfältaren Lisa Dahlkvist.

Under de fyra senaste säsongerna har Umeå IK stått som slutsegrare i damallsvenskan. Då var nyckelpersonerna Marta och tränaren Andrée Jeglertz, som i år inte finns kvar i klubben.

– Det betyder ingenting för mig. Det lag som jag tog över är utan Marta, Frida Östberg och Johanna Frisk. Jag är nöjd med att ha en trupp som jag tror har tillräcklig kvalitet att vinna ett SM-guld, säger nye tränaren Mika Sankala.

inför årets allsvenska är Malmö är bekymrar inte Sankala fick tidigt lära sig att det enda som gäller är att vinna.

– Om jag skulle komma in och säga att det är bra om vi kommer bland topp tre, så skulle de skicka iväg mig med första mjölktåget. Truppen är tillräckligt bra för att vinna och så har vi vinnarskallar som inget annat lag har, i längden är vi bäst, säger Sankala, som närmast kommer från Gif Sundsvall.

har inte fått samma resurser att röra sig med som sin föregångare. Umeå gick med en brakförlust på 1,5 miljoner kronor i fjol och har hållit hårt i varenda värvningskrona, kostnaderna för spelartruppen har minskats med 30 procent till den här säsongen. Enda nyförvärvet är Maija Saari, en 23-årig vänsterback från Finland.

– Vi bestämde att inte riskera något ekonomiskt i år. Vi har lite eftersläpningar, speciellt efter Marta, som vi måste klara av, säger Sankala.

en naturlig målskytt men framhäver spelare som Ramona Bachmann, Johanna Rasmussen och Madelaine Edlund som nya matchvinnare. Och så den största vinnarskallen av dem alla – Lisa Dahlkvist.

– Vi som lag känner inte att det är så stor grej att Marta är borta, vi kommer att täcka det tomrummet. Målsättningen är att vinna SM-guld igen, klart att det blir tufft men vi har vad som krävs, säger Dahlkvist. (TT)

Umeå IK–Kif Örebro.

Göteborg–Malmö.

Stattena–Djurgården, Hammarby–AIK, Piteå–Kristianstad.

Sunnanå–Linköping.