Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Umeå klart för Basketligan

Umeå är klar för Basketligan till nästa säsong. Det innebär att ligan utökas till elva lag, där det blir totalt 30 matcher.

Svenska Basketbollförbundet presenterade under tisdagen fyra nya lag till herr- och damligan.

Umeå, som tvåa i superettan, flyttas upp till Basketligan. Akropol har sedan tidigare tackat nej till sin plats.

I damligan blir det tre nya lag. Akropol, Alvik och 08 Stockholm. Däremot lämnar Eskilstuna serien för att ta nya tag i division 1.

Basketligan kommer därmed att omfatta elva lag, där grundserien avgörs med trippelmöten; totalt 30 matcher.

Damligan kommer att spelas med tolv lag, men ska till hösten 2015 minska till tio lag.

Basketen i Umeå är på stark frammarsch. Damlaget tog sig till semifinal i år och har även dubblerat med spel i Europa.

– Tävlingsutskottet har följt ligalagen under många år och för varje år blir kvalitén högre i allt. Alla inser att vi befinner oss i en tuff ekonomisk verklighet, men föreningarna har anpassat sig till detta. Den gångna säsongen har inneburit ett lyft för basketen i Sverige med dramatiska och publikfyllda slutspel på både dam och herrsidan, säger förbundets Mats Carlson i ett pressmeddelande.

Det väntade beskedet att Umeå flyttas upp till ligan lär innebära att Egal Saleman lämnar Jämtland för hemklubben Umeå. Även om han själv inte vill säga något definitivt.

– Med Jämtland har jag snackat lite löst, men klubben har i dagsläget ingen coach eller så. Vi ska hålla kontakt och prata mer senare, säger Egal till Västerbottenskuriren.

30 matcher i nästa års grundserie jämfört med 36 i år – frågan är hur Jämtland Basket ser på det?

– Det finns både för- och nackdelar med fler eller färre matcher, menar Peter Johansson, klubbdirektör.