Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undangömd samehistorik

På två flimrande filmdukar växlar historiska bilder med uppläsning av dokument.

Mitt i rummet tronar en installation av avloppsrör som formar ett träd vars rötter pekar upp i luften och där ljud kommer ur öppningarna.

Platsen är samiska kulturcentat Gaaltije i Östersund och projektet heter "Dalvedh" som är sydsamiska för något som varit borta länge men nu blir synligt igen.

Och det bortträngda är den samiska historien, borta för att den inte har skriftliga källor att hänvisa till, men också för att nationalistiska och rasistiska föreställningar dominerade historieskrivningen under decennier från 1800-talet och framåt.

– Jag har själv avlägsna samiska rötter, men det är inget man talat om i min släkt, det hör också till den undangömda historien som jag inte var medveten om.

Det berättar norska konstnären Sissel M Bergh, som kläckte idén för flera år sedan och samverkat med komponisten Frode Fjellheim, innehavare av en professur i jojk, samt regissören Ada Einmo Jürgensen som koreograferat den performance som öppnar utställningen vid 17-tiden på lördagen.

Frode medverkar även i form av gutturala ljudslingor som mullrar fram under filmvisningarna, han har för övrigt komponerat delar av musiken till nya Disneyfilmen Frost, som denna vecka haft premiär i Östersund.

– Man kan säga att utställningen blivit till ett forskningsprojekt, eftersom jag letat källor och även fått så många historier berättade för mig, berättar Sissel.

Norska kulturrådet och länsstyrelsen är några av finansiärerna och utställningen är redan bokad för visningar i Trondheim och Oslo. I Östersund är den öppen till och med 8 mars.