Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Under ständigt hot om våld

Attentatet mot imamen Obid Nazarov blev en världsnyhet. Men bakom det blodiga dådet finns en familj och ett folk vars mänskliga rättigheter och rätten till fria åsikter ständigt kränks, både inom och utanför Uzbekistan.

– Jag visste inte att det spelade någon roll vad jag känner, säger David Nazarov, och skrattar försynt. Hans pappa har vaknat ur en två och ett halvt år lång koma och trycket från media har varit hårt. Alla vill veta vad som händer med imamen, människorättsidkaren, regimkritikern Obid Nazarov. David låter trött men kämparandan lyser igenom.

– Det är utan tvekan en stor glädje, men det här är inte ett hundraprocentigt vinnande, det är mycket som återstår, säger han.

– Det viktigaste är att det går åt rätt håll, vi vet inte hur långt han kommer att utveckla sig, det kan ta ännu längre tid än det tagit hittills innan han är återställd. Ja vi vet ju inte om han blir återställd, han kommer att få bestående skador, fortsätter David Nazarov.

Historien bakom attentatet 2012, då Obid Nazarov sköts i huvudet utanför sin lägenhet i Strömsund, har karaktären av en John Le Carré roman. Men detta är en verklig historia som överträffar fiktionen. Det börjar med upplösandet av Sovjetunionen och den uzbekiska självständigheten i början på 90-talet. Islam Karimov kommer till makten i en nyfödd republik där makten fördelas mellan liktänkare och oppositionen marginaliseras. Landets konstitution är demokratisk, men i själva verket är Karimov enväldig härskare. Meningsmotståndare, religiösa (särskilt muslimer) och oppositionella riskerar förföljelse, kidnappning och i värsta fall döden.

– Det är ett diktatoriskt system som man måste acceptera, annars är man ett hot. Min storebror blev kidnappad av säkerhetstjänsten 2004, då hade pappa lämnat Uzbekistan 1998. Han blev utsatt på grund av min fars verksamhet, säger David Nazarov.

Familjen vet inte om han lever. Vissa säger det men säkerhetstjänsten vill inte bekräfta det. Oppositionella i tusental sitter i fängelse eller har fått fly landet. Mängder av fall har uppmärksammats där uzbeker i landet och i exil har utsatts för hot, tortyr och blivit mördade. Muzafar Avazov blev känd efter sin död i uzbekiskt fängelse. Han kokades till döds av sina fångvaktare.

Obid Nazarov flydde till Kazakstan 1998. Men trots att han och familjen nu bor i Sverige är de inte säkra. Familjen lever gömd efter attentatet på Obid. De använder så lite tekniska hjälpmedel som möjligt för att undvika att bli upptäckta men genom personliga kontakter uppdateras de ständigt.

– Vi vet att anhöriga i landet kallas till säkerhetstjänsten, senast i förrgår hörde vi om en, säger David Nazarov.

Säkerhetstjänsten i Uzbekistan vet att Obid Nazarov har vaknat. De hälsar med anhöriga att om inte David Nazarov slutar att medverka i media där han öppet berättar om att det är säkerhetstjänsten som utfört attentatet mot hans far så kommer det att sluta illa för honom också.

– Sådana berättelser om hot får vi ofta via kontakter. De vet tydligen att vi fått skyddad adress och det gör det svårare för dem, säger han.

Men för far och son är det viktigare att någon står upp för mänskliga rättigheter i sitt hemland än att känna sig säkra.

– Pappa skrev böcker och vi tryckte och publicerade det på nätet, han är författare och skribent. Vi hade ett sådant arbete innan och vi försöker fortsätta med det även om han är sjuk, säger David Nazarov.

– Jag kommer självklart att vara med honom, som jag varit i hela mitt liv. Rätten till fria åsikter och mänskliga rättigheter - någon måste ta de frågorna, fortsätter han.