Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underlätta för de lokala företagen

Kampen om jobben är en av de viktigaste frågorna inför valet 2014. Det märkliga är att nästan alla pratar om "att" jobb måste skapas, men väldigt få pratar om "hur" det ska gå till.

Ska vi sätta fler i arbete måste vi fråga jobbskaparna, det vill säga företagarna, hur det ska gå till. Och diskuterar man frågan med företagare i Jämtland inser man att det behövs många olika åtgärder.

Dessutom måste vi värna om de nya jobb som redan skapats. Vi sänker inte arbetslösheten genom att börja försämra villkoren för företagens sysselsättning.

Den halverade arbetsgivaravgiften för unga är viktig och bidrar till att fler ungdomar får jobb, vittnar många jämtländska företag om.

Försämrade villkor för företagare i välfärden skulle innebära ett stort avbräck i några viktiga tillväxtbranscher där Jämtland är på frammarsch. Vi ser hur nya friskolor och vårdverksamheter växer fram där kvalitet och god ekonomi är grunden. Företagen växer fram trots politiskt motstånd.

En höjning av matmomsen skulle drabba ett flertal jämtländska företagare hårt. Länet har en växande besöksnäring och många hotell- och restaurangägare har kunnat skapa många nya arbetstillfällen. Bara i Jämtland har den sänkta momsen resulterat i 100 nya arbetstillfällen.

En minskning av rut-avdraget vore förödande. En bransch med många unga och utlandsfödda som har haft svårt att hitta arbete någon annanstans.

Vill vi behålla de många nya arbetstillfällen som har skapats sedan 2006 måste vi låta de goda politiska åtgärderna vara orörda. Men nya måste också till.

• Förändra skattereglerna så att det blir mer lönsamt att driva och att arbeta upp ett värde i ett eget företag.

• Modernisera arbetsrättslagstiftningen så att de mindre företagen vill och vågar anställa fler.

• Underlätta lägre ingångslöner och ökad lönespridning så att tröskeln till arbetsmarknaden sänks och lönen kan öka när kompetens och prestation ökar.

• Förbättra arbetsförmedlingen och tillåt nya aktörer så att företag får hjälp när de behöver hitta rätt kompetens och låt de aktörer som bäst klarar matchningen få utökat uppdrag.

• En välutvecklad infrastruktur är en förutsättning för näringslivet.

Sveriges företagsklimat halkar efter alltmer jämfört med de länder i världen som har bäst företagsklimat. Det konstateras i en ny rapport från Världsbanken, där Sverige uppmanas till fortsatta reformer.

Världsbanken skickar en tydlig signal om behovet av att göra förändringar i arbetsrätten. Det måste bli enklare att anställa om vi vill få fler jobb.

Nästan 800 företagare i Jämtland satte under hösten betyg på företagsklimatet i sin kommun i den enkätundersökning som Svenskt Näringsliv gör sedan 1999. I likhet med övriga landet har Jämtland en fortsatt svagt vikande trend.

Den viktigaste arbetsmarknadsåtgärden är att underlätta för företagen. Med tanke på hur hård den globala konkurrensen är behöver vi se till att våra lokala företagare har goda förutsättningar att kunna konkurrera och inte halkar efter.

Susanne Andersson Pripp, Gamla Teatern

Ruth Berglund, Strukturrutan

Hans Boberg, Nya Närvården

Gunilla Olsén Eriksson, Autotjänst-Laitis

Pernilla Gravenfors, Cooperhill

Nils-Åke Hallströms, Hallströms

Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola

Pär Skytt, KGH Customs Services

Kristian Sjöström, Liftbyggarna

Ola Toftegaard, Svenskt Näringsliv

Peter Vomacka, Hackås Precisionsgjuteri

Mattias Wikner, Wikners i Persåsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel