Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underlätta för företagen

Alliansens arbetslinje har varit framgångsrik. Välfärden har stärkts och sysselsättningen har ökat, trots att världen har befunnit sig i djup finanskris. Men mer behöver göras.

I dag har Jämtlands län en arbetslöshet på 5,8 procent. Det är lite lägre än snittet i riket.

Samtidigt är vi ett av de mest företagstäta länen i landet. Det innebär stora tillväxtmöjligheter. Men det jämtländska företagandet domineras av små och medelstora företag.

För att dessa företag ska kunna växa och våga anställa fler krävs det förändringar på arbetsmarknaden.

På landsmötet nyligen beslutade Folkpartiet om ett nytt program med en rad förslag för att öka både rörlighet och trygghet på arbetsmarknaden, och i förlängningen skapa fler arbetstillfällen.

Men jobb skapas inte av politiker eller fackföreningar. Jobb skapas av framgångsrika företag. För varje land med höga välfärdsambitioner är det därför en huvuduppgift att underlätta för företagen så mycket vi kan.

Ett av problemen i dag är turordningsreglerna, Las. De skapar murar för yngre och invandrare att ta sig in på arbetsmarknaden. Och leder ibland till att företag låter bli att anställa över huvud taget. Sverige går därmed miste om arbetstillfällen.

Reglerna hindrar också människor från att våga byta arbete och företag från att behålla nyckelpersoner. Turordningsreglerna måste utgå ifrån kompetens, inte hur länge man har varit anställd.

Vi i Folkpartiet menar också att både ersättningarna och taket i arbetslöshetsförsäkringen måste stärkas och komma alla till del, oberoende av om man vill ansluta till fackens a-kassor eller ej.

Arbetsförmedlingen måste bli bättre på att hjälpa människor att hitta nya arbeten och privata aktörer måste därför släppas in och utveckla matchningen. Det behövs även fler möjligheter till kompetensutveckling.

Det är i dag för svårt för unga människor att få sitt första jobb. Trösklarna in är för höga och det är för dyrt att anställa unga människor som inte har någon erfarenhet. Lägre ingångslöner och lärlingsutbildningar där arbetsgivare tar ett stort ansvar måste bli ett naturligt sätt att etablera sig på arbetsmarknaden.

Sverige ska vara ett land där kunskap värderas högt. Vi tycker därför att det är naturligt med en större lönespridning. Det här gäller särskilt yrkesgrupper som lärare och vårdpersonal.

Fler människor i arbete som betalar skatt är grunden för hela vårt välfärdssystem. Därför är det så viktigt att vi tillsammans skapar de bästa förutsättningarna för svenska företag att växa och anställa fler.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel