Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underlätta för unga att få jobb

För oss i Muf Jämtland är valet lätt. Antingen fortsätter vi på arbetslinjen och jobbar för att fler unga människor ska få chansen att kliva in på arbetsmarknaden, eller så viker vi av till oppositionens bidragslinje.

Annons

Tyvärr står det fortfarande alldeles för många unga utanför arbetsmarknaden. I Jämtlands län är 23 procent av oss unga arbetslösa.

För att fler unga ska få chansen att flytta hemifrån och stå på egna ben behöver vi göra det både enklare och billigare att anställa oss unga.

Vi vill slopa arbetsgivaravgiften helt för oss unga, och vi vill göra den första intjänande halvmiljonen helt skattefri, för att ta bort trösklarna mellan ekonomiskt stöd och jobb.

Vi vill även se en konkurrens bland arbetsförmedlare. I dag går vi unga till Arbetsförmedlingen i första hand, men tyvärr blir det mera av ett hinder än en genväg till det första jobbet.

År 2003, enligt Riksrevisionen, levererade Arbetsförmedlingen 8,3 jobb per arbetsförmedlare, vilket är mindre än ett per månad. Under 2010 hade den siffran stigit till 9,5 jobb och år 2011 hade den stigit ytterligare till 10,3 jobb. Under dessa år är det många unga som förlorat chansen att bli vuxna på grund av Arbetsförmedlingen.

Dessa katastrofala siffror visar att Arbetsförmedlingen inte är kapabel att genomföra sin mest grundläggande uppgift – att förmedla jobb.

Det är dags att vi renodlar Arbetsförmedlingen och låter den sköta diagnosticeringen och myndighetsutövandet och överlåter jobbförmedlandet till proffsen.

En av tio får sitt jobb via Arbetsförmedlingen och genom externa aktörer får fyra av tio jobb. Väljer du som arbetslös att gå till en upphandlad tjänst ökar chansen till ett jobb med fyra gånger. Väldigt positivt för den arbetslösa men katastrofalt dåligt av Arbetsförmedlingen.

Med en mångfald av arbetsförmedlare skulle vi få en bättre fungerande arbetsmarknad. Varför får jag välja min läkare, min skola men inte min arbetsförmedlare? Med egen arbetsförmedlare skapas förutsättningar för specialiserade arbetsförmedlingar och naturliga arbetsförmedlingar, fackföreningar och branschorganisationer.

Vi måste ta bort alla hinder som finns för vår väg in till arbetsmarknaden. Då får fler chansen att visa vad de kan på ett jobb. Det kommer vi att kämpa för under supervalåret 2014.

Joel Nordkvist, distriktsordförande Muf Jämtland

Jessica Dahlsten, 1:a vice distriktsordförande

Henric Carlsson, 2:a vice distriktsordförande

Amanda Spejare, Anna Andersson, Fredrik Hesse, Simon Högberg, Fredrika Lundin, styrelseledamöter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel