Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undermålig ekonomisk styrning

Den ekonomiska styrningen inom landstinget är undermålig. Jag har nyligen blivit invald som ersättare i landstingsstyrelsen. Därigenom har jag fått insyn i hur landstinget drivs ekonomiskt.

Annons

Vad gör man när vi möts av ledare som redovisar underskott i såväl utfall som prognos? Jag förundras över hur det utvecklats till en rättighet att redovisa underskottet i verksamheterna.

Lägg därtill att ledande politiker i såväl S, MP som V tycker att vi ska ha en bra sjukvård och att det får kosta. Visst ska vi ha en bra sjukvård, men vi måste också hålla oss inom våra ekonomiska ramar. Vad sänder deras uttalanden för signaler till medarbetarna?

Landstinget måste skapa en ekonomisk kultur som genomsyrar hela organisationen från politiker och ledare till medarbetarna ute i verksamheten. Det måste vara en plikt att hålla upprättade ekonomiska planer. Annars går landstinget under.

Landstinget har fått en ny landstingsdirektör som många har stora förväntningar på, då han har läkarbakgrund och kan bli bryggan mellan politiker och tjänstemannakåren. Att det finns stora brister i den ekonomiska styrningen är något han behöver ta tag i.

Den insyn jag fått gör mig ännu mer övertygad om att Socialdemokraterna med sina stödpartier saknar politisk kraft att få ordning på landstingets ekonomi. Det krävs en helt annan konstellation. Det måste vidtas åtgärder som det saknas förståelse för i den politiska majoriteten.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel