Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undersökning ska ta reda på hur länsborna mår

I dagarna kanske du får ett blått kuvert i brevlådan. I kuvertet finns enkäten Hälsa på lika villkor.

Annons

– Enkäten vill ta reda på hur länets befolkning mår, hur hälsan ser ut i olika grupper och hur den förändras över tid. Resultatet blir ett betydelsefullt underlag inför beslut om vilka insatser som behövs för att förbättra hälsan i länet, säger Frida Hansson, folkhälsosamordnare hos Jämtlands läns landsting, i ett pressmeddelande.

Vart fjärde år deltar landstinget och länets kommuner i Folkhälsomyndighetens nationella undersökning och den närmaste tiden kommer 9 600 länsbor i åldrarna 16-84 år att få enkäten hem i brevlådan. Frågorna handlar bland annat om ekonomiska förhållanden, arbete och sysselsättning, sociala relationer, fysiskt och psykiskt välbefinnande, vårdutnyttjande, fysisk aktivitet, kost, tobak och alkohol.

2010 var svarsfrekvensen i länet 57 procent, vilket var högst i landet, och i år är ambitionen att ytterligare 10 procent ska svara. Den förra undersökningen visade att det behövs insatser för att förbättra det psykiska välbefinnandet hos unga vuxna och för att förbättra förutsättningarna för social samvaro bland äldre. Bland de problemområden som identifierades förra gången märks också övervikt och ekonomisk otrygghet samt rökning, särskilt bland medelålders kvinnor.

Det blå kuvertet skickas ut till totalt 150 000 personer i landet.