Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undvik fallgroparna när du köper begagnat

Nybilsförsäljningen sjunker. När tiderna blivit sämre är det istället begagnat som gäller för många.

- Det finns gott om begagnade bilar, så undersök marknaden noga. Tyvärr har folk ofta väldigt bråttom när de ska köpa bil och då är det lätt att göra en dålig affär, säger Rolf Lööw, tekniker på Motormännens riksförbund.

Annons

Gör prisjämförelse
Jämför priser och nöj dig inte med att titta på en eller ett par bilar. Det kan skilja mycket i pris mellan två lika gamla bilar av samma märke.
- Priset styrs av ålder och antal mil. Vissa märken har också högre andrahandsvärde än andra, berättar Rolf Lööw.

Vilket märke du köper spelar numera ingen större roll. Men köper du ett vanligt märke är det oftast lättare att snabbt få tag på reservdelar om det skulle behövas.

Kolla underhållet
När du åker och tittar på bilar är det bra om du har med dig någon. Två par ögon ser mer än ett. Börja med att kolla rost. Redan här kan du se om bilen är något att gå vidare med. Kontrollera sedan hur bilen ser ut invändigt.
- Hur bilen ser ut invändigt visar ofta hur den har blivit skött. Om bilen inte är välvårdad inuti kan det tyda på att den är dåligt underhållen även i andra avseenden, konstaterar Rolf Lööw.

Serviceboken – en värdehandling
Bilens servicebok är en form av värdehandling och det är viktigt att den finns med. Där kan du kontrollera att bilen är servad som den ska. Är du osäker på servicebokens äkthet kan du kontrollringa den eller de verkstäder som servat bilen och fråga.

Verkar bilen okej är det dags för provkörning. Under provturen bör du bland annat kontrollera att bromsarna fungerar som de ska, att det går lätt att lägga i växlarna och att kopplingen verkar okej. Lyssna efter missljud och glöm inte att kolla att värmen i bilen fungerar.

Låt testa bilen
Om allt verkar bra och du tror att du vill köpa bilen ska du se till att få den testad på en teststation. Det kostar någon tusenlapp, men de pengarna har du igen med råge.
- Genom att låta en fackman gå igenom bilen innan köpet kan du undvika att göra en dålig affär. Då vet du vilka fel och brister bilen har och kan välja om du vill fullfölja köpet eller hoppa av affären. Om säljaren inte går med på att låta bilen testas, köp bil av någon annan, säger Rolf Lööw.

Kontrollera ägarskapet
Köper du bil av en privatperson är det viktigt att du tar reda på att den du köper av verkligen äger bilen. Begär att få se kvitto och dubbelkolla med trafikregistret. Har bilen haft många ägare kan det vara ett tecken på att något är fel.
- Kontakta så många som möjligt av de tidigare ägarna och kolla varför de har sålt bilen. De vinner ju inget på att hålla inne med information eftersom det inte är de som säljer bilen den här gången, tipsar Rolf Lööw.

Se upp med direktimporterat
Funderar du på att köpa en direktimporterad bil gäller det att vara extra försiktig. Köp inte bilen om den saknar servicebok och det finns nycklar på drift.
- Det gäller alla begagnade bilar, men är extra viktigt om man köper en direktimporterad bil. Det är ofta svårt att kontrollera en direktimporterad bils bakgrund, men det är viktigt att försöka göra det ändå för att slippa obehagliga överraskningar senare. Har du serviceboken kan du kontrollera bilens mätarställning mot den och kolla att slitaget på inredningen verkar rimligt med tanke på hur långt bilen ska ha gått, avslutar Rolf Lööw.

Fler bra tips hittar du på Konsumentverkets hemsida. Se länk.

VICTORIA RYDERGÅRD
Nyhetsbyrån NA Media