Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung jämte bra för Sveriges lantbruk

Nils Björid från Slandroms gård på Frösön föreslås väljas till ny ordförande för LRF Ungdomen på riksstämman den 5-6 mars.

Utan att föregripa valet kan konstateras att valberedningen för LRF-U gjort ett bra jobb.

Framför allt förstås på grund av Nils Björids personliga egenskaper. Han är mycket tydlig i sitt engagemang för lantbruks- och landsbygdsfrågor men har inte i förväg bundit upp sig med bombastiska ställningstaganden i kontroversiella frågor. Inte minst kring GMO, som länge varit en het potatis för både LRF och dess ungdomsorganisation.

Dessutom är föräldragården som han jobbar som djurskötare på belägen tätt inpå Östersund. "En betydande del av upplevelsen av Slandrom är det öppna odlingslandskapet som bebotts och brukats under lång tid. Det är därför viktigt att bevara det som präglat byn och inte begränsa möjligheterna att bedriva jordbruk och djurhållning" skriver kommunen i sin planutredning från 2006.

Gårdens läge har alltså redan gjort familjen Björid till "halvkändisar" och det ansvaret har de axlat förtjänstfullt, inte minst genom sina Öppen gård- aktiviteter. Den öppne och lättsamme Nils blir ett bra ansikte utåt för näringen.

Att en jämtländsk mjölkbonde kommer raka vägen in och tar över ordförandeskapet kan också tolkas som en nyorientering av valberedningen.

Ledamöterna i LRF-U:s styrelse har på senare år ofta profilerat sig som hårda kritiker av LRF:s förhärskande linje. Kritiken har många gånger varit välgörande men ett gruskorn som gnagt i fotsulan hos många LRF-are har varit att flera av de tydligaste kritikerna haft en karriär utanför lantbruket som huvudsaklig inkomstkälla.

Den nu avgående ordföranden Kristina Yngwe är deltidslantbrukare från sydligaste Skåne och står som andranamn på Centerns lista till EU-valet i maj. Det politiska engagemanget har hon dock föredömligt behållit för sig själv tills i fjol.

Nils Björid står utanför partipolitiken och det gör han alldeles rätt i. Organisationen är opolitisk och de frågor som pockar på svar är nog så besvärliga - att dessutom behöva stå till svars för nyckfull partipolitik vore att binda ris åt egen rygg.

Ibland har LRF Ungdomen i sin iver att jämställa lantbruket med andra näringar fastnat i uttrycket "Sörgårdslantbruk" som ett nedsättande omdöme om alltför mycket utanför det storskaliga slättjordbruket. Slandroms gård har brukats av samma släkt sedan långt tillbaka i norsk tid. Med sina 70 kor som robotmjölkas förvaltar den moderna mjölkgården således också ett fantastiskt kulturarv. Även ur den aspekten är det alldeles utmärkt om ordförandeklubban går till Slandrom.

Notera om-et i meningen ovan: det är som sagt stämman på Sånga-Säby den 5 mars som äger ordförandevalet. Så vi avvaktar med att lyckönska Nils Björid.