Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung kvinna skrevs ut och dog

Den svårt smärtpåverkade kvinnan skrevs ut från Östersunds sjukhus.

Hon kunde inte gå, hon kräktes och hon avled hemma på kvällen.

Annons

"Vi har förlorat vår 22-åriga dotter, sambo, syster, barnbarn och vi kommer alltid att ställa oss frågan varför?", skriver mamman i ett brev till Inspektionen för vård och omsorg i Umeå.

Detta IVO har ersatt Socialstyrelsen och mamman anmäler både hälsocentralen och akutmottagningen i Östersund.

Det var den 29 juli i år som den 22-åriga kvinnan sökte hjälp på en hälsocentral i Östersunds kommun.

År 2006 skadades hon vid en ridolycka och drabbades av periodvis svår nackvärk. Nu hade hon under fem dygn haft intensiv huvudvärk och värk i nacken.

Distriktsläkaren bedömde att muskelvärk var orsaken.

På kvällen blev smärtan så olidlig att kvinnan sökte hjälp på akutmottagningen på Östersunds sjukhus.

Hon undersöktes på sjukhuset av en ortopedläkare och en medicinläkare. Båda bedömde att hennes smärta hade utlösts av muskelspänningar med kopplingar till den gamla ridolyckan.

Hon röntgades inte men gavs smärtstillande läkemedel och fick sova över på sjukhuset.

"På morgonen återvänder hon till hemmet", skriver den anmälningsansvariga läkaren i den så kallade Lex Maria-anmälan som skickades till Inspektionen för vård och omsorg.

"Hon gick inte hem, hon åkte rullstol ut. Hon klarade inte av att gå", skriver mamman och berättar om hur dottern kräktes omedelbart utanför sjukhusentrén.

Mamman reagerar på att det i journalanteckningarna står att hon samtyckte till att dottern skrevs ut och upplever det som att läkaren och sjukvården skjuter över ansvaret på henne.

"Jag litade på att läkaren kunde bedöma situationen. Jag trodde inte att min dotter skulle dö!"

Brevet innehåller även flera exempel där kvinnan hädar att läkarna inte brydde sig när hon på akuten larmade om dotterns tillstånd.

"Det fanns ett dygn till förfogande innan hon får andnings- och hjärtstopp hemma i min säng. Inget gjordes, ingen ens försökte på akutmottagningen. Varför?", skriver kvinnan.