Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga designer satsar på återbruk

Lekfulla former, färg och funktion låg i fokus när fristående formgivare och studenter från designskolor visade sina produkter på Nordens största designmässa, Furniture Fair.

Annons

Trädgårdsbänken som är dömd att brytas ned av svampar ingick i utställningen Liv och död. Formgivare är Shinwei Rhoda Yen från HDK. BILD: ANDREAS
En rundtur i utställningshallen, kallad Greenhouse, visade att unga designer satsar på naturmaterial och återbruk i stor utsträckning. Miljötänkandet gick som en röd tråd mellan utställningsbåsen. Bland utställarna fanns både skandinaviska och andra europiska designskolor representerade. Greenhouse är tänkt att vara en växtplats för nykläckta formgivare, därav namnet. Utställarna får inte vara knutna till en producent eller etablerade i branschen.

- Vi har jobbat med det här projektet parallellt med övrig undervisning hela hösten, berättade Anna Edsälv, som läser andra året på Konstfack Textil. Sex studenter därifrån ställde ut under temat Container.
- Uppgiften var att göra förvaring kopplat till textil.
Anna Edsälv ställde ut stora, bulliga vaser gjorda i textil som hon valt att kalla ”Fancy That”.

- Jag tyckte det var roligt att använda en välkänd form och utnyttja den på ett nytt sätt. Man kan till exempel ställa en vas i hallen och använda den till ha förvara vantar och halsdukar i.

Möbelätande svampar
Nitton studenter från Högskolan för design och konsthantverk på Göteborgs universitet ställde ut under temat Liv och död, som byggde på återbruk av uttjänta produkter. Eftersom produkter förr eller senare kasseras var studenternas ambition att se om formgivare kan påverka producenter att ta mer ansvar genom att ge nytt liv till material som annars betraktats som dött. Bland föremålen fanns bland annat Kristin Billes ”Bottle Up!”, en lampa gjord av återvinningsbara PET-flaskor och återanvända elsladdar samt ”Mushrooms ate my furniture” av Shinwei Rhoda Yen. Det sistnämnda är en trädgårdspall av trä med infogade svampsporer. Efter några år har näringsämnet från träet förtärts av svamparna, möbeln bryts då ner och ger sitt liv åt svamparna.

Informell mötesplats
1+1=3 hade avgångsstudenterna från Beckmans Designhögskola döpt sin utställning till. Temat utgick från informella mötesplatser som exempelvis en trappa eller en brygga. Målet var att skapa en plats på mässan där besökarna inbjöds till att själva delta genom att använda de möbler som ställdes ut för spontana möten, ungefär som när man träffar en bekant av en slump ute på stan. Flera av möblerna i utställningen gick följaktligen att sitta på, som exempelvis Sandra Gustafssons dubbelfåtölj ”Go ahead, put your fet up”. Fåtöljen har två sittplatser i olika höjdlägen, användaren väljer själv mellan att sitta normalt eller ligga ned i vilställning med benen högt.

Ta med datorbordet ut
Att allt fler väljer att skaffa en bärbar dator och mobilt bredband hade Oskar Korall från designprogrammet på finska yrkesskolan Novia tagit fasta på. Hans datorbord ”Damesy” går att fälla ihop och ta med sig ut, precis som en campingstol. Bordet består av en pall som sitter ihop med ett litet bord. Sebastian Olin från samma skola visade upp träskåpet ”Melo”, som har formen av ett äpple. Enligt formgivaren är ”Melo” tänkt att passa in överallt, men huvudmålet är att göra folk glada.
- Våra produkter finns än så länge endast i ett exemplar och går inte att köpa. Men vi hoppas givetvis få kontakt med producenter här på mässan som vill tillverka dem, sa Jennie Eklund från Novia.