Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga entreprenörer

24 timmar, en affärsplan och en hel del energidryck. Så kan man kanske sammanfatta de unga entreprenörernas tävling Draknästet.

För just 24 timmar var vad de frivilliga entreprenörerna i åldern 15-20 år fick på sig. Klockan nio på torsdagsmorgonen startade tävlingen och årets uppdrag presenterades.

– Vi ska skapa en affärsplan för att genomföra ett olympiskt spel i Jämtland och Tröndelag, säger Tonje Hamnes, 17, från Trondheim.

Det innebar bland annat att komma på vilka grenar som ska genomföras, hur logistiken ska skötas mellan tävlingsorterna och var publiken ska bo och äta.

Men deltagarna skulle också fundera över de samhällsekonomiska aspekterna, vad som händer med anläggningarna efter spelen och vilka miljökonsekvenser man kan räkna med.

– Men vi vill inte bygga några nya anläggningar utan putsa upp och använda de anläggningar som finns. Och så ska vi så klart utnyttja Åre, säger Tonje Hamnes.

När affärsplanerna har presenterats klockan nio på fredag morgon så väljs fem finallag ut. Det lag som tar hem segern med den bästa affärsplanen vinner 10 000 kronor.

– Men vi satsar på priset för bästa miljötänk, det är på 5 000 kronor, säger Tonje Hamnes.

Drakarna, eller juryn, består bland annat av Anna Ottosson, olympier och eventfixare på Adventura, Mia Karlsson, före detta längdskidåkare i landslaget och Mikael Bergström, regionbankchef på Nordea.

Tävlingen anordnas för andra året i rad av Gärdin & Persson tillsammans med Jämlands gymnasium, Ung företagsamhet och Rotary Östersund södra.