Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga förare visade hög klass på stadioncrossen

/
  • Lofsdalens SM-etta i Pro Stock, John Stenberg, vräker på framför publikhavet. 20-åringen tog sig, tillsammans med storebror Jonas, vidare till finalen via sista chansen-heatet. Men i finalen tog det tvärstopp för båda och de tvingades bryta. För John slutade det med ett jack i tungan, medan Jonas fick klämskador och frakturer på revbenen.
  • 19-årige Adam Renheim, Lima, trivs utmärkt på stadioncrossen i Funäsdalen som han nu vann för andra året i rad efter imponerande körning. Segern gav en prischeck på  30 000 kronor.
  • Det stora hemmahoppet, Johan Eriksson, Walles, fick trubbel med skotern och tvingades ge upp redan efter första heatet. Tungt inför hemma- publiken, men han kunde trösta sig lite med seger på långfredagen i norska Tydal.
  • Svensk skotercross stora framtidslöfte, Petter Nårsa, Moskosel, nyss 17 år fyllda, visade sin klass på stadioncrossen i Funäsdalen. Nårsa, som under säsongen blivit tvåa i SM och femma i VM, slutade tvåa även nu.
  • Motor & fritid cup, påskdagens stadioncross på Funäsdalens IP, lockade som vanligt storpublik. Olle Olsson, som kör för arrangörsklubben Walles, hade högtflygande planer när han gick in i finalen som etta efter två segrar och en andraplats i kvalheaten. Men i finalen var olyckan framme på det sjätte av de åtta varven då han kraschade och slog axeln ur led.

Den nya unga generationen förare stormade fram på bred front vid påskdagens stadioncross i Funäsdalen. 19-årige Adam Renheim, Lima, vann för andra året i rad.

Annons

– Fantastiskt att få försvara segern från i fjol. Allting funkar för mig just nu, skotern och allt känns som en enda kroppsdel. Men det var tufft, sa Adam Renheim efter finalen av Motor & fritid cup.

SM-trean och VM-fyran Adam Renheim främst av en ännu yngre förare. Petter Nårsa, från Moskosel utanför Arvidsjaur, nyss fyllda 17 år är kanske Sveriges allra största framtidshopp inom sporten.

– Jag klev upp från ungdomsklassen i år och det har gått över förväntan. Jag blev tvåa i SM och femma i VM, sa Petter Nårsa.

Trots att han föredrar vanlig skotercross, där möjligheterna till omkörningar blir större, så är han bevisligen riktigt vass även i stadioncross. Innan andraplatsen i Funäsdalen han Petter Nårsa med att under en vecka även vinna en tävling i Finland och bli tvåa i Kalix.

, som blev länets främste i både SM:s Openklass som åtta och i VM som nia, blev länsbäst även i Funäsdalen med fjärdeplats.

Men liksom i mästerskapen var det efter en del trubbel.

– På tredje varvet i finalen gick en tändkabeln av, så jag fick köra sista fem varven med bara en cylinder. Så med tanke på det är jag nöjd med utgången, sa 28-åringen.

I det yngre gardet som imponerade i Funäsdalen fanns även 23-årige Olle Olsson, Walles, samt Lofsdalenbröderna Jonas och John Stenberg, 21 respektive 20 år. Alla tre nådde finalen, men kraschade och kom aldrig i mål där.

och imponerade mest på de flesta runt stadion var nog ändå Marcus Johansson, Östersund. Blott 15-årige SM-guldmedaljören i både cross och backe i ungdomsklassen visade ingen respekt i kampen mot flera av världens främsta förare. Efter en seger och en andraplats i kvalheaten var han länge med i kampen om de två finalplatserna i sista chansen-heatet innan han fick ge sig.

hemmahoppet stod till de två rutinerade essen, Johan Eriksson och Jörgen Backman. Men ingen av dem nådde riktigt ända fram.

– Jag hade hoppats på prispallen, men det var ett bra startfält så jag får vara glad att jag nådde final, sa 33-årige Jörgen Backman som efter sjätte platsen meddelade att det var hans sista race i karriären.

Johan Eriksson visade med seger i långfredagens tävling i norska Tydal att han definitivt har mer att ge.

Men skotern hade tagit stryk av den tuffa banan där och hemma i Funäsdalen tog det stopp redan efter första heatet.

– Drivaxeln pajade. Synd att det är så tajt mellan heaten att man inte hinner byta heller.

Mer läsning

Annons