Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga inte värda lika mycket?

Garantiersättning kallas den aktivitetsersättning du får av Försäkringskassan om du blir sjuk och har haft en låg inkomst, eller om du drabbas av sjukdom som ung och aldrig arbetat eller arbetat lite. Den är till för vuxna under 30 år.

Här har jag upptäckt ett allvarligt fel. Om man granskar tabellen så ser man att den garantiersättning du får är baserad på din ålder! Så får det inte gå till. Det finns ett namn för detta, åldersdiskriminering!

Enligt tabellen klarar man sig på 7 788 kronor i månaden före skatt om man är 21 år, men om man är 29 år gammal så klarar man sig inte på mindre än 8 715 kronor i månaden.

Det skiljer alltså nästan 1 000 kronor. Har 29-åringen några särskilda behov som inte 21-åringen har? Förväntas man ha högre utgifter ju äldre man blir som man inte klarar sig utan? Finns det någon logisk förklaring till detta?

Är det inte en självklarhet att unga vuxna i det här fallet har samma ekonomiska värde och behov?

Eller tycker vi inte det?

Jonas

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel