Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga jägare bättre på att skydda sin hörsel

Att som jägare skydda sin hörsel har blivit allt mer självklart. Och i dag finns en uppsjö av hörselskydd att välja bland.
– De bästa hörselskydden är de som du faktiskt använder, säger Ralf Junvald, audionom.

I dag kan det ses som en självklarhet att man använder hörselskydd när man jagar eller står på skjutbanan. Men det är inte allt för länge sedan som många faktiskt struntade i att skydda sina öron. Enligt en studie som gjordes 1995 framkom att 90 procent av jägarna i studien aldrig använde hörselskydd vid jakt.

– I dag har de flesta någon typ av skydd, sedan kanske inte alla sätter på dem när det behövs, säger Ralf Junvald.

Han jobbar som audionom och som återförsäljare av formgjutna hörselskydd som placeras inne i örat. Han säljer skydd till de som jobbar i bullriga miljöer som musiker, industriarbetare och lärare – och så till jägare.

– Jag har märkt av en väldig ökning på jaktsidan, framför allt är det den unga generationen jägare som kommer till mig. Det finns en annan medvetenhet i dag jämfört med tidigare, och så uppmärksammas det kanske i media på ett annat sätt, säger han.

Totalt har cirka 17 procent av Sveriges befolkning någon form av permanent hörselnedsättning. På äldre jägare med dålig hörsel kan man ofta i hörseltest se om de är höger- eller vänsterskyttar; högerskyttar har sämre hörsel på vänster öra och vice versa.

Ljudnivåer från 140 decibel och uppåt räknas som direkt skadliga för örat, men även lägre ljud kan vara skadliga. Grovkalibriga vapen ligger ofta på över 160 decibel när man mätt ljudnivåer två meter från bössan.

Spelar det någon roll om man köper billiga eller dyra hörselskydd?

– Själva dämpningen och skyddet skiljer egentligen inte så länge du väljer skydd som är tillverkade för att användas vid jakt, men vill du ha fler funktioner får du betala mer, säger Ralf Junvald.

Till exempel saknar ofta billiga hörselkåpor aktiv medhörning, något som finns på dyrare varianter och på formgjutna hörselskydd.

– Sedan kan den aktiva medhörningen skilja mellan olika skydd. På dyrare hörselskydd är riktningshörseln bättre. Du hör inte bara ljuden utan kan även höra från vilket håll de kommer.