Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga kan vara stolta över Jämtland

Attityden kring att det inte finns något att göra i länet måste förändras. Det lyfte länets unga inspiratörer fram under torsdagens workshop i Östersund om unga som utvecklingskraft och resurs.

Att något har hänt i ungas inställning till Jämtland har 22-årige Marcus Byman sett. När han själv gick på högstadiet i Myrvikens skola ville i stort sett alla flytta härifrån, men för några veckor sedan var han på återbesök.

– I vår kommun är det en helt annan attityd nu. I dag kan man nog vara stolt över Jämtland, sa han.

Själv började han att driva Fröjdholmens camping som 15-åring. Att han fick det förtroendet berodde på att han hade sommarjobbat där året innan.

– Den sköttes inte som jag hade velat och jag var inte sen med att framföra det, sa Marcus Byman.

Som tonåring började Jessica Scott att drömma om att driva en dansskola och efter sin utbildning på Balettakademin fick hon erbjudande om en lokal. Nu är hon 24 år och har 500 elever per termin på Dancehall där hon är vd.

16-åriga Alva Blomqvist har redan hunnit med att driva en sommarfestival i Bräcke tillsammans med sina kompisar.

– Jag var väl som alla andra Bräckebor, jag undrade varför ingen kan göra något, sa hon.

Inspirerad av Leaderprojektet Idéracet blev det istället hon och hennes kompisar som tog itu med att göra Bräcke en bättre plats att bo på.

Workshopen hölls i centrala Östersund av bland andra Leader, som är till för att utveckla landsbygden och finansieras med EU-medel.