Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga och gamla jägare "harebra" tillsammans

Det var hardrev och älgskall.

Men också rävdrev och järpjakt.

Men under söndagen var det mest ren som gällde.

Förra helgen genomförde Harebra-gänget (se faktaruta) sitt största arrangemang någonsin.

För första gången stod också älgjakt på programmet.

16 ungdomar från Cederbergsskolan i Föllinge, Änge centralskola, Dille Gårds naturbruksgymnasium och Åsbygdens naturbruksgymnasium var inbjudna till kalaset.

Och det var en helg de sent kommer att glömma. Persson Invest Skog lånade ut sin lyxiga jaktanläggning på Renflomarken mellan Landön och Lillhomsjö.

Här fick gänget sova och äta mat tillagad av Margareta Simonsson från Landön.

Många vuxna ställde upp som handledare och hundförare.

Älghundar bidrog bland annat Hans Lanz, skogschef för Persson Invest Skog och Svenska Älghundsklubbens ordförande Lennart Holmsten med. Den senare nyss inflyttad till Jämtland.

– Herre Gud vilket arrangemang det blev. Det är otroligt hur många som ställer upp för det här. Vi har stöd av hundklubbar, kommunen, studieförbund och många andra. Hanz Lanz är en otrolig man. Sedan vi började har vi fått disponera fem olika marker som han ansvarar för, säger Harebras ordförande Rune Jönsson, Lillholmsjö.

Åttondeklassarna Andreas Hammarberg och Adam Elsert från skolan i Änge var två av deltagarna.

– Vi håller på att ta jägarexamen och har varit med på många jakter tidigare men det här var verkligen roligt, sa de vid den tidiga samlingen under söndagsmorgonen.

Nu var de jaktliga förutsättningarna inte de bästa. Oerhört fuktigt i luften och på marken. Dessutom är kritvita harar på barmark inte särskilt benägna att flytta på sig några längre sträckor.

Men två av eleverna lyckades ändå att skjuta varsin hare.

Annars var det flera rävdrev men under söndagen ägnade sig jyckarna mest åt de renar som fanns i området.

Henrik Thyselius från Nyby Som går andra året på Dille gård var närmast under älgjakten.

– Jag hade en ko på 70 meters håll men tyckte att hunden var för nära. När jag såg älgen var jag kolugn men efteråt blev det rätt skakigt, säger Henrik Thyselius.

Läraren vid Dille Gård, Anders Nilsson, var med under helgen och mycket nöjd.

– Mest för att ungdomarna kan lära sig mycket av de äldre jägarna, säger Anders Nilsson.