Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga skapar konst tillsammans

Länskulturens KonstLAB för unga har bjudit in brittiska konstnären Wendy Daws. "Getting to know you" heter den workshop som hela länets skolor och organisationer bjudits in att delta i.

Annons

Kommunikation, samarbete, samspel och gruppdynamik. Det är ledorden under workshopen. Målet för dagen är att deltagarna, tillsammans i mindre grupper, ska göra en skulptur.

De börjar med att ställa sig i led och hålla händer. Längst ut står en person som lyssnar på en låt i hörlurar. I andra änden står en person med en färgpenna mot ett vitt papper på väggen. Genom att dansa till sången och förmedla rörelsen via personerna i ledet till den som håller i kritan på papperet, skapas ett konstverk på väggen.

Sången har blivit målad.

– Det var kul. Ett annorlunda sätt att samarbeta på, säger Cassandra Hemmingsson när hon dansat klart.

Hon är här med klasskamraterna i nian från Gällö skola. Cassandra och hennes två kompisar har precis skapat ett färgglatt konstverk tillsammans. Innan dagen är slut ska konstverket bli till en skulptur.

Intresset av att vara med i KonstLABs workshop med Wendy Daws har varit stort. Av 18 sökande fick bara 5 plats. Workshopen har pågått måndag till torsdag och all undervisning har pågått på engelska, bara det ett sätt att få öva på kommunikationen.

Wendy Daws hoppas att ungdomarna som besöker workshopen får med sig en känsla av att de känner varandra bättre och kan kommunicera bättre. Hon beskriver sättet att arbeta på som ett matrecept.

– Som alla recept så gör man om det så det passar ens egen smak. Sedan kan man ta med det och ändra på det eftersom, säger Wendy Daws och tillägger:

– Tänk dig att en hel skola gör den här övningen. En person står längst bort och gör rörelser till musik som går genom alla, tills de når fram till den som håller i kritan. Någonstans i mitten kommer det säkert bli lite slött och någon orkar inte röra på sig. Då gäller det att kommunicera och samarbeta.