Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga vill träna – inte tävla

Vi tränar som aldrig förr – och motionstrenden lockar många ungdomar. De stora gymkedjorna lockar allt fler, och nu är även Korpen hett för ungdomar.

– Vi har haft en jättebra tillväxt. Bland ungdomar mellan 16 och 25 år har vi gått från några tusen medlemmar för tio år sedan till nästan 50 000 i dag, säger Petra Lindskog, kommunikatör på Korpen, till Göteborgs-Posten.

Idrottsföreningen Friskis & Svettis märker av tendensen. Av Friskis 556 340 medlemmar är 30 procent 25 år eller yngre.

– Andelen har varit rätt konstant, men samtidigt har vi vuxit i medlemsantal så därmed har vi har vuxit i den här medlemsgruppen, säger Peter Wigert, generalsekreterare.

– Den traditionella idrottsföreningen, som till exempel fotboll och ishockey, har inget utbud för den som är 15 år och inte vill elitträna. Där fyller vi och Korpen ett behov, att tillhandahålla träning som är rolig, säger han.

2007 hade Friskis totalt 442 619 medlemmar.

70 procent av svenskarna säger sig motionera minst en gång i veckan, enligt EU:s opinionsinstitut som tidigare i år gjorde en undersökning. Enligt undersökningen tränar svenskarna mest i EU.