Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Ungarna ska bli vinnare, det är det viktiga.

Tomas Kristiansson har arbetat som fritidsledare på Valla fritidsgård i 35 år. Från och med 1 augusti kommer han att få Frösö IF som arbetsgivare i stället för kommunen.
– Ungarna kommer inte märka någon skillnad. Om det blir någon förändring hoppas jag att det blir till det bättre, säger han.

Annons

Det är en lugn kväll på fritidsgården i Valla. Vid tv:n sitter en handfull ungdomar och väntar på att Bayern och Real Madrid ska börja spela. Några andra sitter kring ett av fikaborden.

– Jag går hit nån gång i veckan för att träffa kompisar, fika och kanske spela biljard, säger Oskar Nordgren, 17 år.

Han och kompisarna Jerry Persson och Markus Bergroth har hört talas om att gården kan komma att drivas av Frösö IF framöver. De rycker på axlarna, då jag undrar om det spelar någon roll vem som har hand om gården.

– Så länge det är samma personal spelar det ingen roll, säger Markus.

Förutom en handfull inhoppare som hjälper till kvällstid består personalen på fritidsgården i grunden av två personer.

– Jag har varit här i tre år, säger Fredrik Gregorsson.

Tomas Kristiansson har varit fritidsledare på Vallaskolan sedan 1979.

– De första ungdomarna jag hade hand om är födda 1963. De fyller 51 i år så man inser att man har hållit på ett tag, säger han.

Verksamheten består av flera delar: fiket, fritidsklubben under eftermiddagarna och fritidsgården på kvällstid. Dessutom driver de vintertid även Frösö skidlek och under höstloven arrangerar de filmveckan på Storsjöteatern.

Och så kommer det vara även i fortsättningen.

– Ungarna kommer inte märka någon skillnad i höst. Vi är samma personal och kommer ha samma nära samarbete med skolan. Och kvalitetskraven kommer att vara de samma, säger Tomas.

De har hört sig för bland kollegor som har jobbat på föreningsdrivna gårdar, alla har varit positiva. Tomas och Fredrik ser optimistiskt på framtiden. Med Frösö IF som arbetsgivare hoppas de på snabbare vägar till beslut och bättre möjligheter att anordna fler aktiviteter. Förhoppningsvis kan de även få bättre ekonomiska resurser. Som förening finns möjligheter att söka ekonomiska bidrag från olika håll. Pengar som kan användas för att utveckla verksamheten.

– Ungarna ska bli vinnare, det är det viktiga, säger Tomas.