Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar erbjuds billigare resor

Länstrafiken ska erbjuda kommunerna ett kort där eleverna som har skolkort får resa obegränsat på fritiden.

– Vi har gett vår vd i uppdrag att titta på det, säger Thomas Hägg (S), ordförande i Länstrafiken.

I dag har eleverna ett skolkort där de kan resa fram och tillbaka till skolan. Elever har sedan en möjlighet att mot en avgift på 130 kronor i månade köpa till ett kort som gör att de kan resa obegränsat även på fritiden. Men Krokom och Härjedalens kommun har frågat om Länstrafiken inte kan ge ett rabatterat erbjudande så att kommunerna kan erbjuda skoleleverna obegränsade resor.

– Vi har sagt att vi kan göra det. Men var det landar vet vi inte, säger Thomas Hägg.

I dag kostar ett skolkort 630 kronor för kommunen. Summor som diskuterats för det nya kortet är runt 700 kronor.

– Det är inte riktigt klart vad det ska kosta, men runt där omkring tror jag att det kommer att landa, säger han.

Trots rabatten tror Thomas Hägg att det kan bli en bra affär för Länstrafiken.

– I dag finns det runt 5 500 skolkort ute. Men det är bara omkring 550 betalar för fritidskortet. Skulle vi få runt 1 000 med det nya kortet så är det en bra lösning, säger han.

Redan till nästa termin är det meningen att det nya kortet ska kunna erbjudas till kommunerna. Det finns ett problem och det är om inte alla elever erbjuds korten.

– Det är något som varje kommun måste bestämma. Personligen tycker jag att samtliga under 18 år ska få åka fritt i länet. Vi har diskuterat det i partiet för att göra det till en valfråga. Men det är mycket pengar det handlar om. Och vi kan inte lova det generellt om inte alla kommuner går med på det, säger Thomas Hägg.