Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar med intresse för folkrace möts i Krokom

/
 • Jens Engelin och Jesper Wallin. Krokoms motorklubb är Jespers hemmaklubb.  – Jag är här för att jag kör folkrace och det är kul att träffa nytt folk.
 • Från början var motorkollot ett projekt på tre år som kom till för att stärka identiteten hos ungdomar på landsbygd. I år var det sjätte året.
 • – Både mamma och pappa kör, syrran har tagit debutant och så kör ju halva byn, säger Linnea Andersson från Sikås som tävlar för MK Nordjämten.
 • Motorkollo är ett sätt att skapa gemenskap, att jobba ihop som grupp och lära sig respektera andra.
 • Sebastian Åsvald, Rasmus Hallberg och Jesper Engelin gör en insats för att fästa motorn som sitter löst.
 • De kan vara bästa vänner i depån, men på banan där är det alltid tävling, säger Jocke Hestner en av ledarna och ordförande i Krokoms motorklubb.
 • s
 • Sofia Grenholm från Frösön och Linnea Andersson från Sikås håller koll på att det finns vatten i kylaren.  – Jag är här för att träna teknik och lära mig köra bättre, säger Sofia.
 • Jens Engelin från Hotagen.
 • Louise ÖhnstedtJes
 • Erik Eriksson får instruktioner utav Jocke Hester om hur han ska tänka under nästa körning.

På planen vid Krokoms motorklubbs klubbhus trängs folkrace bilar av olika sort. Ett gäng rosa toppluvor med lägrets logga kryssar mellan bilarna.

Annons

Årets motorkollo drar mot sitt slut. Även om man inte kan tro det så är samtliga bilar i form för att köras några heat på motorbanan. Linnea Andersson från Sikås har en Saab.

– Jag har mest kört bil och inte behövt skruva så mycket, det var bara batteriet som behövde laddas, berättar hon.

Lägret är för motorintresserade ungdomar i åldrarna 14-17 år och innehållet lite blandade aktiviteter. Självklart skruva och köra folkrace, men ungdomarna har även varit funktionärer på back SM i Backe och haft lekar med bland annat äggkastning.

– Motorkollo är så otroligt mycket mer än folkrace. De hjälper till med allt runt omkring som att diska och plocka fram fika. Det handlar också om att fungera tillsammans med andra, säger Louise Öhnstedt, ungdomskultursamordnare på Krokoms kommun.

Ute på planen förbereder man sig för att ge sig ut på motorbanan.

– Jag kommer väl ner till startplattan, sen blir det väl bara att bogsera som vanligt säger Erik Eriksson från Krokom som kör klubbens kornblå Volvo 240.

De båda ledarna Jocke Hestner och Louise Öhnstedt tar plats i mitten av banan där de har bra överblick. Nere i depån står bilarna. Den gröna flaggan och ner och de första bilarna drar iväg.

Efter första varvet går snacket varmt i depån.

– Stoppsladd, hårnål och snurrning i första böj, förklara Erik Eriksson.

Jocke Hestner kommer ner och coachar varje deltagare inför nästa vända.

– Sikta på och fundera var du har linjen och ge fan i att gasa, nu kör du bara slut på bilen.

Körtipsen är tydliga och bestämda. Deltagarna i motorkollot är på blandade nivåer vilket Jocke tycker är positivt.

– Det gäller att börja där de är och få dem att utvecklas. Det är bra med läger där alla kan vara med, förklara har Jocke.

Annons