Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar mobbas anonymt via app

Med mobilappen Secret är det fritt fram att dela kommentarer och bilder helt anonymt.
Appen har snabbt blivit populär bland svenska skolungdomar, men många har också utsatts för hot och kränkningar. Bara i Malmö har det gjorts ett tiotal polisanmälningar på kort tid.

"NN har knullat med tyskläraren i 9:an." Så kan det låta i Secret Speak Freely, en app som laddas ned och installeras på ett par minuter. Programmet lanserades under våren, och i samband med skolstarten har det fått snabb spridning.

På Procivitas gymnasieskola i Malmö har flera personer blivit utsatta för kränkande kommentarer och bilder.

– Jag har uppmanat de som blivit drabbade att polisanmäla, säger Paul Gertsson, rektor på Procivitas.

Helt anonymt

Ett tiotal anmälningar från skolelever i Malmö har också nått polisen.

– Ungdomar har blivit anklagade för att vara horor och ha olika könssjukdomar och sådant, säger Ola Hornemark på Malmöpolisen.

Appen fungerar likt andra sociala forum som Facebook. Med den skillnaden att användarna är helt anonyma. Ungdomar hängs däremot ut med både för och efternamn.

– I värsta fall skulle elever som blir mobbade kunna ta livet av sig eller vad som helst. Sociala medier är ett väldigt kraftfullt sätt att kränka folk, säger Paul Gertsson.

Polisen kan spåra

Men anonymiteten gäller bara användarna emellan. Polisen kan rent tekniskt sett spåra olagliga kommentarer, särskilt när det handlar om misstänkt olaga hot.

– Det går ju att komma fram till vem som ligger bakom inläggen i kontakt med apptillverkaren, säger Ola Hornemark.

Organisationen Friends menar att vuxna måste ta tala med ungdomarna om den här typen av nya trender och medier.

– Det är viktigt att komma ihåg att kränkningar på nätet inte handlar om teknik, utan om sociala relationer. Och att man utgår från det i det här samtalet, säger Olle Cox, nätexpert på Friends.

TT har försökt nå utvecklarna till Secret utan resultat.