Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar plågas år efter år

Borde gymnasieföreningarna få finnas?

Här i Östersund finns det massor av föreningar för både flickor och pojkar. När nya ettor börjar efter sommaren är föreningarna snabba att välja ut några de tycker passar in bland dem, dessa blir då intervjuade. Om de accepteras, måste de genomgå ett så kallat inval.

Det de måste genomgå då är helt sjukt och jag förstår inte att man vill utsätta sig själv för sådant, för att sedan? ja, varför egentligen?

För att få supa? För att få vänner?

Jag har hört ifrån medlemmar att invalen till tjejföreningarna är pressande psykiskt. De äter äckliga blandningar och liknande, tills de spyr. För killarna verkar det mer gå ut på styrka. Och i båda fallen ingår det självklart även att skämma ut sig inför allt och alla.

Vid några tillfällen har det gått så långt att folk varit tvungna att åka på sjukhus för att de gjort för krävande saker. Jag undrar, ska man sedan vara vän med dessa människor som behandlat en som skit och fått en att kontakta sjukhus?

Många tror att negativa åsikter endast är grundade på avundsjuka.

Frågan är, vad är det att vara avundsjuk på? Att bli utsatt för fruktansvärda situationer för att sedan vara med i ett gäng med ”vänner” där man super? Jag känner flera som är med i en förening, men kan ändå stå för min åsikt att det är mer patetiskt än coolt att gå med i föreningar. Man behöver inte bli misshandlad för att få vänner.

Det är även märkligt att skolorna inte gör allt de kan för att på något sätt sätta stopp för sånt här. Nej, visst kan man inte råda över vad ungdomar gör på fritiden, men att föreningarna tillåts ha sina intervjuer och möten på skolan tycker inte jag är okej. Skolan ska väl inte uppmuntra eleverna att plåga varandra?

Izabella Englund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel